Kaja, pia, nő

Posted by hummogo on July 21, 2012 in Krónikus krónikás with Comments closed |

Morzsák és egyéb semmiségek! Figyelmezzetek!

Áldásos uralkodásunk kerek huszadik napján, amelyet mindörökké ‘a’ Huszadikának nyilvánítok, Lord Főadmirális Magasságos Első Autokrata Ádámosz, Őfelsége, Minden diktátorok Mindenható Imperátor Császára, Atty-aúristen, Őméltósága és Jómagasságunk vendégül láttunk két hölgyet és megannyi alsóbb rendű császármorzsát, amelyek azonban ízükben kitettek magukért, így méltó halálban részesülhettek szentséges fogainkon. Éljen Ádámosz! Éljenek a fogaink!

Az estéről, amelyet Legvégső és -felső Szentségességünk ‘az’ Estének neveztet mától, először is tapasztalatokat nyertünk a hátmasszázs, a görög pórnép és a jövő fontosságáról. Éljen Judit, az elsődleges ezen a néven! Éljen a Szabó és a Baka!

Másodsorban zsoltárt készítettünk, betabox hangolásban szentséges szánkkal és hősi halálban részesítettünk négy értünk izzó szenet! Éljen Dóri! Éljen a holnap reggeli tejünk!

 

Mindezek jegyében és felhatalmasságunknál fogván, e blogon, amelynek neve mától ‘a’ Blog legyen, ezennel rendeltetést adunk:  halat kérnék, desszertnek dinnyét és én körtelét innék hozzá. Köcce!

 

Főcímdal

Posted by hummogo on July 18, 2012 in Rajongóink kérték with Comments closed |

https://www.youtube.com/watch?v=VmFiNDJD03I

Epilogika 2/2 – A tejjel-mézzel folyó…

Posted by hummogo on July 17, 2012 in Uncategorized with Comments closed |

Tegnap este az emberek jól mulattak. Mezítláb családja átjött, hogy megnézzék a számára oly sokat jelentő Sötét lovag című mozgóképet, Impulzív pedig ennek tiszteletére varázsolt a konyhában. Egy tej sosem éhes, még egy negyed tej sem, amilyen én vagyok most már, de mégis kedvem lett volna enni abból a sütiből. Este, egy spontán ötlettől vezérelve, Impulzív és Mezítláb elment, ha jól sejtem a Várba sétálni, és csak hajnali fél háromra értek haza.

A megmaradt hagymák irigykedtek, hogy az emberek ilyen jól szórakoznak, de én megnyugtattam őket és láthatóan ez segített. Az elmúlt egy napban afféle próféta figura lettem az élelmiszerek között.

Ez annak köszönhető, hogy elmeséltem élményeimet, hogy miként keltem gyönyörű táncba a mézzel, hogy miként simogattuk a másikat a zabpehellyel egymásra találva a tálkában és miként izgattuk fel közösen Mezítláb és Impulzív ízlelőbimbóit, érezve, hogy vagyunk és hatunk a világra. Lehet, hogy már sokszor átélték a tej megivását, megevését az emberek, számomra mégis maga volt a legvégső kiteljesedés. Ezt elmesélve megmaradt pár kortyommal a többieknek sikerült eloszlatnom a félelmeiket és már boldogan várták az elfogyasztást. A mindez idáig fölényes, pökhendi, rég lejárt, már csak dísznek tartott Vecsési húsos pedig bosszankodhatott, hogy ebből kimarad.

Különösen a „gyomor” ragadta meg a többiek képzeletét, ahol mint azt elmeséltem, úgy éreztem mind egyesülünk egy hatalmas egységben, az egymást soha el nem érő ennivalók végre találkoznak és eggyé lesznek. És lesz, akiből ember lesz és lesz aki innen tovább indul. Ha engem kérdeztek, szerintem mind a kettő szép és kalandos. Nos, én nem tudom, hogy utolsó cseppjeimmel miként végzem, habként táncolva egy kávén, vagy eksztázisos egyesülésben Impulzív egy varázslatában, de várom.

Az idő hűvösebb, a Nap süt, az emberek vidámak. Lehet, hogy nem vagy különleges, de igazán boldog így is lehetsz! Ég veletek, a blogoló Alföldi Magyar tej voltam.

Epilogika 1/2

Posted by hummogo on July 17, 2012 in Uncategorized with Comments closed |

A játék után kellemesen elbeszélgettünk, kiderült, hogy mindenki kicsit fél a sötét, mély toroktól, aminek csak a legendákban van fény a végén. Még a pökhendi Vecsési húsos káposzta is becsatlakozott, aki még azelőtt került ide, mint neves filmes kellék, hogy az emberek beköltöztek volna. Jól éreztem magam és nem savanyodtam meg, de sorsomat illetően nem voltak kétségeim.

A három ember naponta másfél liter tejet ivott meg és már csak én maradtam meg. Aztán egy reggelen, amikor új kartonnyi karcsú, friss tejek érkeztek, Jack Sparrow és Impulzív váratlanul felvetette, hogy engem ne igyanak meg. Tekintettel, különleges helyzetemre a blogon. Bár azt hittem nem félek, most hogy felcsillant a remény habzott a belsőm. Egy pillanatra boldog voltam, ám Mezítláb leszavazta mindkettőjüket. Azt mondta pótolható vagyok, bár még ő sem tudja, hogyan, de majd megoldja. És így eljött az utolsó estém. Kicsit még reménykedtem, hátha Mezítlábat meggyőzi Sparrow az általuk csapott, rendhagyó pipázás közben, de a Vecsési káposzta szerint, aki közelebb volt a falhoz nem is esett rólam szó. Talán csak féltékenykedett – gondoltam –, azért mondta.

Egyre jobban féltem, este nem tudtam aludt lenni (ha-ha. Valahogy félelmemben megnőtt a rossz vicceim száma, ahogy az eminens Mustár is megjegyezte gúnyosan. Ő persze könnyen beszél, egy ekkora bödönt örökké enni fognak (ráadásul majonézes salátához vették, de később vettek egy rakat majonézt is)). Hajnalodott, felkelt Sparrow. Nem belőlem ivott. De ettől csak még jobban izgultam. A kamra ablakon beszökő napfény szép lassan úgy állt, ahogy tizenegykor szokott. Felkelt Mezítláb. Vajon meggyőzte őt Sparrow? Végül is ő nem belőlem ivott, de Mezítláb ilyen szempontból elég öntörvényű.

Javában latolgattam az esélyeimet. Hallottam, ahogy az ember közeledik. És ekkor megszólalt Tészta. Komor hangjától lágyan hullámozta szálai. Halkan beszélt, hogy ne ébressze fel a még alvókat.

– Izgulsz? – kérdezte.

Válaszolni sem tudtam, annyira.

– Tudod, a legtöbb élelmiszer nem emlékszik a születésére, mert túl homályos. De az elfogyasztására, amikor eltűnik a végtelen torokban… Nos, az élete legszebb pillanata lesz.

Nem értettem, amit mond, úgy sejtettem csak vigasztalni szeretne… Mezítláb kiemelte a Mézet, a Vajat, a kenyereket és…

Engem.

Végem volt. Mézes kenyeret fogok leöblíteni kakaóként. Leszedte a kupakomat, azt a kis fémbigyót a szájamról, amit mi tejek sem tudunk minek nevezni és lassan felemelt…

Vacsora -klasszikus zenére

Posted by MonkeyMan on July 15, 2012 in Élelmezésügyi Szakosztály with Comments closed |

Kedves zenerajongó pajtikáim!

A főzés boldog perceit mi tehetné még élvezetesebbé? Van három ötletem: Egy pohár édes muskotály, egy gyönyörű (lengén öltözött) nő, és ha ezek nem állnak rendelkezésedre egy halom klasszikus zene. Bekapcsoltam, és hanyag, jól ismert kézmozdulatommal 92.1, Nyugalomra hangolva hagytam a rádiókészüléket.

Nem szokásom receptből főzni, és nektek is javaslom, hogy egy-két elkészített étel után hagyjátok a fenébe a receptkönyveket. Kandalló mellett téli estéken persze jó fellapozgatni a szakácskönyvet. Egy-egy érzékletesen lerótt fogást képzeletben ízlelgetni, alakítgatni a sötét, hideg éjszakák melengetésének harmadik legjobb módja. (A második: filmnézés a pároddal. Az első pedig, szintén a pároddal.) Úgyhogy amiket megosztok gasztronómiai csodákat (nem azok), legkevésbé részletesen taglalják a mennyiségeket. Édesanya úgy mondja ezt: “Érzéssel főzni”. De vágjunk is bele!

Carlos, a Majdnem vega töltött padlizsán:

° Egy közepesen nagy padlizsán
° Cca. 150 gr rizs (180 vagy 200 ugyan úgy működik)
° Egy szép szál kígyóuborka harmada, fele
° Fél paprika
° Egy paradicsom
° Egy kisebb hagyma
° Egy  darab szalonna
° Olajbogyó
° Sajt
° Só
° Fűszerek: oregánó, kakukkfű, majoranna

Rakd össze, süsd meg. Kellemes lakoma hidegebb nyári estéken.

A Dreyer-Maxim féle kalória táblázat élelmezési ranglétráján hatos fokozatot ér el. A megadott hozzávalók két adagra szólnak.

Tipp: A rizsbe érdemes egy kevés tejszínt kavarni, a padlizsánba töltés előtt sajtszeleteket fektetni.

 

A lakoma elkészítése során három edényt fogsz összekoszolni. Egy kést, és egy fakanalat. És persze a vágódeszkát.
Kezdésként az egyik edénybe boríts rizst. Nem kell méregetni, pusztán szemrevételezéssel (legyen elég). Boríts rá egy kis olajat, önts fel vízzel (általában kétszer háromszor annyi víz kell a rizshez, de ezt fajtája, és az elkészítés módja válogatja, úgyhogy próbálkozz, és érezd). Fedd le, majd ijedj meg, amikor a fedő alól kifolyik a rizslisztes víz, és odasül a főzőlapra.
A másik edénybe önts olajat, és add meg neki a jótékony gázt. (Villanyt.) A hagymát (megpucolt állapotában) kockázd fel. (A művelethez ajánlatos jó minőségű kést használni, de erről majd egyszer részletesebben.) Borítsd bele. Amíg pironkodik, és fél kézzel kavarod, másik szemedet a rizsen tartva mosd meg a zöldzégeket. A tojásgyümölcsöt, padlizsán, hívd ahogy nyelvjárásod diktálja (törökparadicsom, solanum melongena L.) kettéhasítod. Kapard ki a belét, és dobhatod is a kukába, megkóstoltam, és elég szar íze volt. (Alternatív felhasználás: padlizsánkrém, de amúgy nem nagy veszteség) Kockázd fel a szalonnát, mehet a hagyma mellé. Aprítsd fel a paradicsomot, paprikát, uborkát. Bármily meglepő, mehet a többihez. Eddigre a rizs készen van. Szórd meg sóval, és kakukkfűvel. A padlizsánt is besózhatod, jót tesz neki.
Miután felcsaptak a lecsóra jellemző szagok, és kellően görcsbe rándult a gyomrod: anya megint lecsót főzött, mehet bele a többi fűszer. Máris sokkal jobb minden. Amikor már meguntad, hogy két edényt kerülgetsz a tűzhelyen, borítsd bele a rizsbe a többit. Apríts bele egy kevés sajtot. Mivel forró, hamar megolvad, és nyúlós ragacsos massza lesz az egész. Nyami.
Az egészet tömködd bele a padlizsánba,a maradékot helyezd el körülötte. Utolsó előtti lépésként mehetnek bele az olajbogyók, kellemes ízt kölcsönöznek neki. Borítsd sajtszeletekkel, vagy reszelt sajttal. Sütőben először lefedve párold át, majd süsd 150 és 200 fok között valahol, amíg a padlizsán puha a sajt meg barna nem lesz.

Fogyaszd egészséggel. Italnak egy kellemes, laza fröccsöt ajánlok.

Főzés után kapcsold ki a rádiót, a szomszédok nem szeretik ha egész este szól…

Köd

Posted by hummogo on July 14, 2012 in Uncategorized with Comments closed |

Mindezidáig olyan meleg volt, hogy attól tartottam kefirré szöttyedek. Aztán a mai délutánon valami megváltozott. Szürke köd ereszkedett a városra, a dolgok körvonalai elmosódtak és az eső pár csöppje kínzóan lassan kopogott néha a tetőn. Az emberekből csak Jack Sparrow és Mezítláb volt itthon, billentyűzetük halk kopogása volt a legerősebb hang a házban. Aztán egyszerre ők is leléptek.

A mindig csevegő hagymák felé fordultam, de most ők is hallgattak. A levegőben tapintható volt a feszültség. És aztán váratlanul, alig másfél percre rá, hogy az emberek kiléptek, hallottuk, hogy a bejárati ajtó berobban. Lépések hangoztak fel, egyenesen lakhelyünk, a kamra felé tartva. Laktóz molekuláim olyan gyorsan kezdtek egymásnak pattogni, hogy azt hittem már a többiek is hallják. Sparrow volt az. Először azt hittük csak azért jön, hogy az eső elől becsukja a nyitva hagyott kamra ablakot (ennek még örültem is volna, hiszen az eső pont rám esett.) Ehelyett kilesett az ablakon, majd biccentett egyet és arrébb rohant. Az udvarról Mezítláb telefonjának csörgése, majd egy hörgés hangzott fel. Aztán csend, végtelen csend.

Végül egy lövés szelte át a teret, Sparrow adta le a félemeletről, találata valószínűleg célba ért, mert nem lőtt többet. Ám a lövedék becsapódásának a hangja olyan volt, mintha egy szénné égett ezer éves húst lőtt volna át. Reszketve néztem rá a bölcs, hosszú szálú tésztára, de az öreg (ki tudja mennyi van még a szavatosságáig?) csak bólintott. Megkezdődött a zombi apokalipszis. A poszt-apokaliptikus zombi sitcom, hogy pontos legyek. Mondanom sem kell, hogy ez minket is megihletett és azonnal vidám, most már felszabadult készülődésbe fogtunk. A ráncos hagymák természetesen rögtön kidumálták maguknak a zombik szerepét, az utolsó, chiliben kimúlt Zöld Ladyt még mindig gyászoló Paradicsom és frissen érkezett rokona, a ketchup szolgáltatta a vért és én, nem kevés büszkeségemre, hála markáns, szögletes formámnak lehettem az ellenállók vezére, aki mindent megtesz a kecses koreai leves védelmében.

Borzasztóan jól szórakoztunk és este kimerülten dőltem el a kartondobozban. Már csak egyedül voltam felbontatlan tej, két társam félig kiszipolyozva reszketett a hűtőben. És a szétpréselt dobozok csak egyre gyűltek a szemetes mellett…

Saláta húsz percben

Posted by MonkeyMan on July 13, 2012 in Élelmezésügyi Szakosztály with Comments closed |

Hogy mi kell egy jó salátához? Benne van a címben? Húsz perc! Ennyi idő összerakni, megenni. Mint ahogy soha nem írok recepteket, a salátákról enniyt: ami tetszik rakd bele. Hidd el finom lesz.

http://www.gallerystock.com – Brett Stevens képe

Én ma estére egy hosszú, és fárasztó nap után -fáztam egész délután- egy alább felsorolt összetevőkből álló fondorlatot alkottam. Képnek szolgáljon néhány Stock fotó, hátha kedvetek lesz zöldséget enni.

Hozzávalók:
° Paradicsom
° Saláta
° Paprika
° Uborka
° Olajbogyó
° Mustár
° Majonéz
° Bazsalikom
° Oregánó
° Só!
° Sajt

Jó étvágyat!

És ha már Stock: ilyen boldog voltam a zöldségeimmel.

http://www.gallerystock.com – Jamie Beck képe

Egymásratalálás

Posted by hummogo on July 12, 2012 in Uncategorized with Comments closed |

Hát lehet mégis tévedtem és sosem érthetjük meg egymást. Ahogy ott lapultam a sok más Alföldi tej között, végtelenül untam és utáltam helyzetemet. Talán, mert ugyanolyanok vagyunk, ugyanott piroslunk és ha egyikünket felemelnek a kartonnal, a többiek is osztoznak a repülés élményében. Pesszimista vagyok vagy tényleg saját paródiámat láttam bennük? Vagy magamat nem szeretem, a lezárt formát és benne a fehér masszát, amely mindannyinkban lötyög? És ezért nem szerettem őket? Vagy mert olyan boldogak mindezek ellenére?

Megszöktem hát, akárcsak sok más tej életük során egyszer és elnéztem az emberekhez. Jack Sparrow a szobájában játszott, vele nem találkoztam, de a huzat által résnyire kinyílt ajtón megpillantottam Impulzívot és Mezítlábat. Filmet néztek. A Szex and the Cityt, amelyet félóránként megszakították, hogy megosszák ámuldozó élményeiket. Témájuk okos és bölcs okfejtés volt, de gyakran lyukadtak ki arra, hogy nem értik a női emberi lényeket.

Akárcsak én a többi tejet – gondoltam. Elmélázva visszatotyogtam a téglalap alsóm csúcsain egyensúlyozva. Átéreztem a két férfi helyzetét, hogy ők nem érzik át másokét. Egymásra találhatnánk azáltal, hogy egyedül vagyunk. Hjaj… Úgy érzem sok mindent kell még megtanulnom míg végül kakaó leszek…

A Zöld Ladyk

Posted by hummogo on July 9, 2012 in Uncategorized with Comments closed |

Zöld Ladyknek egy igen csípős paprikákból álló hölgycsokrot hívtunk magunk között. Míg mi, egyszerű sorozattejek (jobb szót nem tudok hasonlóságunk szemléltetésére), lent a földön, a kamra egyik magányos sarkában vártuk az ürítést, a Zöld Ladyk a számunkra, lentről palotának tűnő hűtő egyik felső polcán laktak. Felettük lényegében csupán a fagyasztott sültkrumpli király és az időnként őt meglátogató, izzását mellette lehűteni vágyó teané élt.

Egy napon, az egyik ember, akit Mezítlábnak hívtunk élete első lecsójának állt neki, mi több rizses lecsónak. Valami felindulásból, a négy paprikából hármat is beletett volna. Az önhitt Hölgyek természetesen azt hitték kocsikázni viszi őket Mezítláb, így igen meglepődtek, amikor egyiküknek szoknyáját szegte egy kés. Érthető módon, ez a hirtelenjében lekapott szoknyaszegély teljesen ártalmatlan volt és az ember ezért a három hölgyből magabiztosan fel is aprított. Eddigre azonban már a Ladyk is észbe kaptak!

Mezítláb, habár lecsójának ránézésre nem volt baja, az első falat után tüzet okádott. A dologról, a másik ember, Impulzus javaslatára nyomban gitárral aláfestett dal született. Mivel sajnos nem vagyok biztos benne, hogy a dal teljes pompájában felkerül erre a vlogra, álljon itt pár sor, amely felidézi a hangulatát:

 

Egy napon,

Az én Mártonom,

Úgy döntött, hogy lecsót főz.

Aprított,

Míg a zöldség aprított

Nem lett és felszállt a gőz.

(Refrén):

És a paradicsomlé forrt,

És a paradicsomlé forrt,

És a paradicsomlé elpárolgott,

Márton felöntötte vízzel,

És a paradicsomlé továbbforrt.

 

És így tovább, sejthetitek, egészen az első falatig, bár érzésem szerint most jobban hangzik a szöveg, mint élőben. Ezt idáig lágy gitármuzsika kísérte, majd adott jelre Impulzus a húrokba csapott és Mezítláb hörögni kezdett:

 

És a falatot a szájába vette, ami szétégette a pofáját és HÖRRR!!!

 

Ezt máskor is előadták. Be kell vallanom, ez az eset komolyan elgondolkoztatott. A paprikákról egy egész dal született, de rólam, a tömegben elveszett egyen-tejről senki nem regél, talán soha.

My hilarious second day

Posted by MonkeyMan on July 2, 2012 in Élelmezésügyi Szakosztály, Önállósodási Bizottság with Comments closed |

Drágáim az úrban!

Azt ugye sejtitek, hogy ha beköltöztök valahova -önálló életet kezdtek-, miféle ádáz szörnyetegekkel kell leszámoltok időről időre. Igen sejtitek? Nem baj, leírom, különben semmi értelme az egésznek.

Ott hagytam abba, hogy zzzz… na most reggel ezt óhatatlanul egy ébredés követte. Álmatag csipákat kidörgölve kacsintok a déli napsugarakba, és látom, hogy a szobában oly mérhetetlen rendetlenség uralkodik, hogy szinte otthon érzem magam. Ebben a pillanatban szakad nyakamba az önállóság felemelő és áhíott édes íze. Rendrakás, Takarítás, Mosás, Főzés, Bevásárlás, Teregetés, Számlák, A gyereket megetetni, fürdetés. Büfi, pelus, elmenni a haverokkal focizni, inkább sör, nem kicsim, Igen persze igazad van, Szeretlek…. Hű előre rohantam, ez még nem az a költözködés. Egy szent: A konyha a lakás legfontosabb része.

Rendrakás a konyhában. Általánosságban ez nem lenne akkora feladat, ám! Képzelj el egy nagy halom ősöreg, és kevésbé vén holmit. ezekben fogunk főzni, sütni, salátát készíteni. Ám! Teljes káosz, egyik ajtó mögött egy törött bögre, a másik szekrényben egy edény füle. Amott a fiókban egy konzervnyitó, egyenesen NDK import, csak sajnos már se éle se fogója, de! alatta ott a bögre füle. Meg egy kés -van nyele, éle nincs. Annál inkább vág a vas lemez, ami keresztbe ékelődött egy n-edik szekrényben. És jobbra-balra átlósan edények poharak bögrék: használaton kívüli konyha. Lekuporodtam és elkezdtem szortírozni. Kell nem kell,  kamra, konyha -szekrény teteje. Találtam NDK-s robotgépet, NDK-s Piknikpoharat (összecsukható), NDK-s húsdarálót, NDK-sajtreszelőt, de ez már ’90 utáni. NDK-s alma passzírozót, NDK citromfacsarót, NDK műanyag tányért. (amúgy más is volt, de ha valami retró, tudod: az vagy NDK-s, vagy a 89 után került ide. Az meg nem retró)

Egy napig mosogattam pakolgattam, és valami mágia során rend, tisztaság, és béke szállta meg a konyhát. Jelenleg két üres szekrényünk van, induláskor mindegyikből folytak ki az edények. “Rend a lelke mindennek” raknám ki a hímzést a falra -háziasszony fakanállal, mellette tűzhely, a lábasból gőzcsap fel. Piros.
Álnok dolog tudom, de nem álltam le, a szobámat el kell rendezni valahogy, ez nem állapot. Uccu.

Ehj… inkább  főzök valamit. Ehhez nincs idegem.
Ünnepi vacsora -how to do it:

6 paradicsom
25 dkg darálthús
hagyma
sajt
bazsalikom
oregánó

valahogy így…

Díszítésként petrezselyem zöld, italnak egy jó hideg sör, és  ha a lakótársad fél, hogy nem lakik jól: piríts egy zsemlét szeletekre vágva.

A megadott mennyiségek két személyre szólnak. Egy adag a Dreyer-Maxim féle kalória táblázat szerinti élelmezési láncolat negyedik fokán állnak. Fogyasztása erősen javallott: késsel, villával.

Jó étvágyat!

Copyright © 2012-2024 HQ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored HQ theme, v2.0.3, from BuyNowShop.com.