Vacsora -klasszikus zenére

Posted by MonkeyMan on July 15, 2012 in Élelmezésügyi Szakosztály |

Kedves zenerajongó pajtikáim!

A főzés boldog perceit mi tehetné még élvezetesebbé? Van három ötletem: Egy pohár édes muskotály, egy gyönyörű (lengén öltözött) nő, és ha ezek nem állnak rendelkezésedre egy halom klasszikus zene. Bekapcsoltam, és hanyag, jól ismert kézmozdulatommal 92.1, Nyugalomra hangolva hagytam a rádiókészüléket.

Nem szokásom receptből főzni, és nektek is javaslom, hogy egy-két elkészített étel után hagyjátok a fenébe a receptkönyveket. Kandalló mellett téli estéken persze jó fellapozgatni a szakácskönyvet. Egy-egy érzékletesen lerótt fogást képzeletben ízlelgetni, alakítgatni a sötét, hideg éjszakák melengetésének harmadik legjobb módja. (A második: filmnézés a pároddal. Az első pedig, szintén a pároddal.) Úgyhogy amiket megosztok gasztronómiai csodákat (nem azok), legkevésbé részletesen taglalják a mennyiségeket. Édesanya úgy mondja ezt: “Érzéssel főzni”. De vágjunk is bele!

Carlos, a Majdnem vega töltött padlizsán:

° Egy közepesen nagy padlizsán
° Cca. 150 gr rizs (180 vagy 200 ugyan úgy működik)
° Egy szép szál kígyóuborka harmada, fele
° Fél paprika
° Egy paradicsom
° Egy kisebb hagyma
° Egy  darab szalonna
° Olajbogyó
° Sajt
° Só
° Fűszerek: oregánó, kakukkfű, majoranna

Rakd össze, süsd meg. Kellemes lakoma hidegebb nyári estéken.

A Dreyer-Maxim féle kalória táblázat élelmezési ranglétráján hatos fokozatot ér el. A megadott hozzávalók két adagra szólnak.

Tipp: A rizsbe érdemes egy kevés tejszínt kavarni, a padlizsánba töltés előtt sajtszeleteket fektetni.

 

A lakoma elkészítése során három edényt fogsz összekoszolni. Egy kést, és egy fakanalat. És persze a vágódeszkát.
Kezdésként az egyik edénybe boríts rizst. Nem kell méregetni, pusztán szemrevételezéssel (legyen elég). Boríts rá egy kis olajat, önts fel vízzel (általában kétszer háromszor annyi víz kell a rizshez, de ezt fajtája, és az elkészítés módja válogatja, úgyhogy próbálkozz, és érezd). Fedd le, majd ijedj meg, amikor a fedő alól kifolyik a rizslisztes víz, és odasül a főzőlapra.
A másik edénybe önts olajat, és add meg neki a jótékony gázt. (Villanyt.) A hagymát (megpucolt állapotában) kockázd fel. (A művelethez ajánlatos jó minőségű kést használni, de erről majd egyszer részletesebben.) Borítsd bele. Amíg pironkodik, és fél kézzel kavarod, másik szemedet a rizsen tartva mosd meg a zöldzégeket. A tojásgyümölcsöt, padlizsán, hívd ahogy nyelvjárásod diktálja (törökparadicsom, solanum melongena L.) kettéhasítod. Kapard ki a belét, és dobhatod is a kukába, megkóstoltam, és elég szar íze volt. (Alternatív felhasználás: padlizsánkrém, de amúgy nem nagy veszteség) Kockázd fel a szalonnát, mehet a hagyma mellé. Aprítsd fel a paradicsomot, paprikát, uborkát. Bármily meglepő, mehet a többihez. Eddigre a rizs készen van. Szórd meg sóval, és kakukkfűvel. A padlizsánt is besózhatod, jót tesz neki.
Miután felcsaptak a lecsóra jellemző szagok, és kellően görcsbe rándult a gyomrod: anya megint lecsót főzött, mehet bele a többi fűszer. Máris sokkal jobb minden. Amikor már meguntad, hogy két edényt kerülgetsz a tűzhelyen, borítsd bele a rizsbe a többit. Apríts bele egy kevés sajtot. Mivel forró, hamar megolvad, és nyúlós ragacsos massza lesz az egész. Nyami.
Az egészet tömködd bele a padlizsánba,a maradékot helyezd el körülötte. Utolsó előtti lépésként mehetnek bele az olajbogyók, kellemes ízt kölcsönöznek neki. Borítsd sajtszeletekkel, vagy reszelt sajttal. Sütőben először lefedve párold át, majd süsd 150 és 200 fok között valahol, amíg a padlizsán puha a sajt meg barna nem lesz.

Fogyaszd egészséggel. Italnak egy kellemes, laza fröccsöt ajánlok.

Főzés után kapcsold ki a rádiót, a szomszédok nem szeretik ha egész este szól…

Copyright © 2012-2024 HQ All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored HQ theme, v2.0.3, from BuyNowShop.com.