Ingyenes Visual Novel-ek iPodon

Gondoltam körbenézek, hogy van-e VN iPod-ra és iPhone-ra ingyen, mert akkor vonaton (és egyetemen) lehetne olvasni. Feltétel volt persze, hogy ingyenes legyen, mert nincs jailbreakelve a Touch-om, és erre az évre kiköltekeztem magam az App Store-ban. Mivel mindegyiket végigjátszottam, úgy döntöttem, megosztom tapasztalataimat. 🙂

Nem sok program van az amerikai Appstore-ban, amit az iTunes a „visual novel” keresésre eredményül mutat. Ezek közül összesen kettő ingyenes.

Phantom Seeds

Phantom Seeds iOS Visual Novel

Phantom Seeds nyitóképernyő

Ingyenességén kívül sajnos sok pozitívumot nem tudok elmondani róla. A történet egy kis elszigetelt rizstermelő faluban játszódik, a főszereplő pedig Une, a képeken is látható lány.

Phantom Seeds Screenshot

Kicsit meglepő, hogy a főszereplőt is látjuk a monológok és párbeszédek során.

Történet (2/5): Annyira rövid, hogy messze nem annyira megható, mint lehetne. Összesen két alkalommal állít minket választási lehetőség elé, mindkétszer két lehetőséget felkínálva. Ez elméletileg 2×2=4 út lehetne, de összesen 2 ending van a játékban, döntésünk pedig csak a következő egy-két mondatot befolyásolja.

Grafika (4/5): A rajzok szépek, de a történet terjedelme miatt sajnos sokat nem látunk belőlük. Kicsit kiábrándító, hogy nem lett frissítve Retina Display-re, és emiatt a karakterek vonalai néhol meglehetősen elmosódottak. (Ez utóbbi nincs benne a pontszámban.)

Zene (3/5): Illik a történethez, de nem sikerült valami emlékezetesre.

Hangok (0/5): Nincsenek szinkronhangok.

Rendszer (1/5): A játékot mindig annál a képernyőnél folytatjuk, ahol abbahagytuk (hívhatjuk auto-save funkciónak). Lehetőségünk van még a történetet a készülék megrázásával bármikor újrakezdeni, és ezzel elfogytak a funkciók. Nem lehet az általunk választott ponton menteni, később azt visszatölteni, nem lehet visszafele lapozni, és előrefele pörgetni sem.

Összegzés (10/25): Ingyenes játéknak és időtöltésnek jó, megéri kipróbálni. Személy szerint azért remélem, hogy a stúdió fizetős játékai azért jobban sikerültek. App Store link

Ripples

Ripples Visual Novel screenshot

Ripples nyitóképernyő

Inkább tűnik egy hosszabb játék demójának, mint egy teljes verziónak, de ettől eltekintve egy tisztességesen elkészített visual novel. Története napjainkban játszódik, és egy nihilista életszemléletű gimnazista srác a főszereplő.

Ripples iOS VN screenshot

Ez a képernyő már inkább emlékeztet egy PC-s játékra.

Történet (3/5): Rövidke, de aranyos. Ez a játék a már inkább megszokott felállást követi, és a főszereplő srác osztja meg belső gondolatait velünk. Elágazás nincs benne (teljesen „railroaded”), a vége pedig eléggé a levegőben lóg.

Grafika (5/5): Igényesen megrajzolt karakterek és hátterek, egy-két alkalommal előre lerenderelt 3D háttérkép jellemzi. Sajnos ez sem Retina Display-re készült.

Zene (4/5): Szintén illik a történethez, bár kicsit semlegesnek hat.

Hangok (4/5): Angol szinkron… Brr… Egyébként illenek a hangok a karakterekhez. Meglepő, hogy párbeszédek során a főszereplőt is halljuk.

Rendszer (4/5): A játék terjedelme miatt bonyolultabb rendszerre nincs szükség. Visszafelé lapozni itt sem lehet, de legalább ha gyorsan nyomkodom a képernyőt, akkor előrefele bele lehet pörgetni. Mentés itt kézzel irányított, egyetlen slot van, és mivel teljesen lineáris a történet, ez is több, mint elég.

Összegzés (20/25): Ha ez egy próbakör volt csak a stúdiótól, akkor annak mindenképpen sikeres. Aki még sosem találkozott VN-nel, annak is megérné kipróbálni. App Store link