Usagi Drop

A nyári szezon legjobb animéje volt az Usagi Drop, ami a Fuji TV noitaminA blokkjában futott (ugyanitt volt ebben a szezonban a No.6, és a tavaszi szezonban az Ano Hana is). Műfaji besorolása slice of life, josei, ennek megfelelően ez sem egy pörgős akciójelenetektől hemzsegő mű.

A történet egyik főszereplője a 30 éves, egyedülálló Daikichi, aki egy kereskedelmi vállalatnál osztályvezető, és éli a túlórákkal teletűzdelt karrierorientált életét. Ebbe csöppen bele egy kislány, a hatéves Rin, akit elég érdekes rokoni szál fűz Daikichihez: Daikichi nagyapjának, és egy nála bejárónőként dolgozó húsz év körüli lánynak törvénytelen gyermeke.

A sorozat a nagypapa temetésével indul, itt találkozik Daikichi a család többi tagja által kiközösített Rinnel. Mivel az anyjáról nem tudnak semmit, a szülő nélkül maradt gyermek sorsáról megy a vita az asztal körül: ki nevelje. Senki sem akarja gondjaiba venni, és már az árvaház kerül szóba, amikor Daikichi megunja ezt a hozzáállást, és felajánlja Rinnek, hogy ő befogadja.

Minden tapasztalat nélkül, hatalmas zökkenőkkel kezdődik az új élet: hogy is kell (nevelő)apának lenni? Hogyan működik egyáltalán az élet úgy, hogy gondját kell viselni egy gyereknek? Feláldozza a szülő a saját életét a gyereknevelésért, vagy valami más történik?

Azon túl, hogy ezek a kérdések előkerülnek, és – Daikichi számára legalábbis – megválaszolódnak, a hétköznapok apró mosolyforrásait, az iskolai közösségbe történő beilleszkedést, a gyerek és szülő közös nagy pillanatait mutatja be az anime.

Karakterekből csak annyit mozgat meg, amennyire szükség van, nincsenek fillerek, se klisé jelenetek. Grafikai világa szolid, de nem elnagyolt, hagyja a figyelmet a cselekvések hátterében futó gondolatok felé fordítani. Az aláfestő zene is kellemes, illik a történethez és a képi világhoz is. Az opening és ending pedig animáció és zene (dallamot és dalszöveget is beleértve) terén is emlékezetes, és szintén összhangban van magával a sorozattal.

Ezeket így összeszedve, hozzáadva azt, hogy az anime szépen le is van zárva az utolsó részben, és egy kerek, egész sorozatot kapunk, kiérdemli a 10/10 pontos értékelést.