Ano Hana – Elsőre

Ez a szezon nagyságrendekkel több élvezetes animét hozott, mint számítottam rá a téli szezon pangása után. Az Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai (あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない。- Még mindig nem tudjuk a virág nevét, amit azon a napon láttunk.) sorozatba csak azért kezdtem bele, mert az UTW oldalán megláttam, de nem bántam meg.

Műfaja slice of life, drama; ennek megfelelően nem is egy pörgős sorozat, bár annyira „lelkizősnek” sem tűnik, mint a Hanasaku Iroha (attól az első rész feléig depresszióba lehet esni…). Története egy volt gyerekkori csapat hat tagjáról szól, akik azóta már gimnazisták. Az elmúlt nyarak alatt sokat változott mindenki, és szétváltak útjaik. A sorsdöntő fordulat, ami a társaság széthullásához vezetett, egyikük, Menma halála volt…

A lány annak idején megkérte a csapat vezérét (Yadomi Jinta), hogy teljesítse egy kívánságát. A jelenben a lány már csak Jinta gondolatainak kivetüléseként él, és megjelenésén kívűl semmiben sem változott. Kívánságára nem emlékszik, csak arra, hogy az egész csapatnak együtt kell lennie hozzá.