Mint olvadt fagylalt a száraz tölcséren…

Az időt sajnos nem lehet befolyásolni, ami megtörténhet az meg is történik. Egy reggel arra ébredtem, hogy Dia eltűnt. Éppen Rio de Janeiroban szálltunk meg, kicsit elszakadva a cirkusztól, azon kevés turisták egyikeként, akiket sokkal jobban érdekelt a strand, mint a világhírű Jézus szobor, amely a város fölé magasodott. Ha hosszabb ideig maradtunk volna, talán felkeressük a város nevezetességeit, de inkább csak paródiából, mint komolyan érdeklődve, magunkban nevetve a többi látogatón.

Mikor felébredtem az ötcsillagos szálloda hatalmas, tengerre néző szobájában rögtön tudhattam volna, hogy baj van. Deszka reccsent alattam. Az ágy elkorhadt és száz évesnek tűnt, akárcsak körülötte minden egy fél méter sugarú körben. Tudtam, sok pénzzel lehet majd csak a személyzet pletykálásának gátat szabni, de figyelembe véve az este még szenvedélyesnek tűnő, borgőzős szeretkezést, úgy gondoltam megérte. Nyugodtan ültem fel az ágyon, bár feltűnt, hogy ismeretségünk során talán először ébredtem fel később a hétalvó Diánál. Gondoltam kávét vagy habos kakaót rendel a másik szoba telefonján a lenti bárból, esetleg megmártózik a nappaliban kéklő medence vizében.

Ha korábban megkérdezik, minden bizonnyal azt mondom, hogy nélkülem biztos nem hagyná el a lakosztályt, a szállodát meg pláne nem, de aztán döbbenten vettem észre a levelet a párnáján. (Valójában a franciaágy minden párnája az övé volt, ezt az önzést első közös együttlétünk óta gyakorolta.) A pulzusom az egekbe szökött, amikor kezembe vettem a kézzel írt egysorost: „Ennyi. Nem bírom tovább. Ég veled!

Ekkorra végre leesett, hogy komoly baj van. A sorok színpadiassága nem foglalkoztatott, akárcsak én, Dia is hajlamos volt még a legőszintébb érzelmeire is rájátszani. Ismertem gyerekként is és a megismerkedésünk óta eltelt négy év alatt összesen kétszer veszekedtünk komolyan, mint később megbeszéltük, akkor is csak azért, hogy tányérokat és lámpákat dobálhassunk egymás felé. Talán, ha nem éreztem volna már este is valamiféle nyugtalanságot, amit a különböző helyi italok és fröccsök ügyesen elnyomtak, akkor most is csak játéknak véltem volna a viselkedését.

Így viszont ijedten kaptam fel az úszónadrágnak is használt sortomat, azt a rózsaszín inget, ami csak Dia szerint állt jól és a flipp-flapp papucsomat, amiben hamarosan végigtotyogtam a tengerparton.

Rövid és kétségbeesett keresgélés után, a reménytelenség átjárta minden porcikámat, a rendőrségre mentem, igaz sejthettem volna, hogy ez nem lesz jó ötlet. De hát Diával kapcsolatban ilyen bizonytalanságot legfeljebb a megismerkedésünkkor éreztem. Akkor is pont attól féltem, hogy nem jön vissza. De akkor visszajött.

A budapesti vidámparkban dolgoztam, sem én, sem Dia akkor még nem rendelkeztünk a mostani különleges adottsággal. A kisebb szellemvasútnál voltam ügyelő, a meleget leszámítva hálás munka volt, ugyanis kicsi volt a forgalom és egész nap olvasgathattam különböző filmes újságokat (akkoriban ez érdekelt). Csak pár anyuka tévedt arra a csöpp kisgyermekével, akik amúgy is annyira féltették apróságaikat, hogy felesleges volt ellenőriznem a csatokat és a biztonsági öveket, hogy elég szorosak-e, igaz, hogy fontosnak tűnjek, mindig megtettem.

Szinte soha nem jött senki vissza, kivéve Dia, aki rögtön kétszer. Egyedül volt a vidámparkban, hatalmas vattacukorral és mindkétszer mosolygott rám. Szinte meghaltam a vágytól, hogy utánamenjek, hogy kövessem és pénz, állás, ide vagy oda, majdnem meg is tettem. De nem és úgy éreztem, talán oda az életem egyetlen esélye, hogy jó legyen. Akárcsak most, csak most már a vidámparkkal ellentétben biztosan tudtam mit veszítek.

Amíg az őrsön bevezettek egy irodába, még az átlagnál is nagyobb tisztelettel bántak velem. Nem azért, mert felismertek a cirkuszból, Rióban, igaz telt ház mellett, de csak egyszer léptünk fel és amúgy sem volt rajtam a jelmezem és nem is azért, mert egy láthatóan megtört, hetvenéves figurával illik tisztelettel bánni, hanem mert külföldi létemre tökéletes helyi tájszólásban beszéltem a nyelvüket. Azt nem tudhatták, hogy az én helyzetemben ez nem volt akkora teljesítmény, ráadásul a spanyolnak csak igen lustán álltam neki, pusztán két hónappal azelőtt, ráadásul a francia szép dallamossága után, igen kevés lelkesedéssel. (Egyébként, valójában nem tudom mi okozta az ellenérzést bizonyos nyelvek iránt. Az olaszt, a németet, a görögöt és az észtet örömmel tanultam, az utóbbit pár hét alatt csupán, ellenben az oroszt, a portugált, a finnt komoly ellenérzésekkel. A kínait és a japánt, nehézségük ellenére imádtam, különösen az írásjeleket, az utánuk tanult koreait azonban, Diával ellentétben legszívesebben a holtnyelvek közé száműztem volna. Talán az egész hátterében az állt, hogy életem nagyobb részében csak angolt és magyart beszéltem viszonylag tűrhetően és ezek valami különös, nyelvészetileg nehezen igazolható elvárást oltottak az elmémbe a nyelvek iránt.)

Miután elmagyaráztam, hogy egy eltűnt személyt keresek, az irodába egy fiatal, ám de roppant komor tiszt lépett be, aki személyleírást kért Diáról. Itt kezdődött a baj. A keresett személy nevét még meg tudtam mondani.

– Vörös haj, fehér bőr, kék szem, kicsit szeplős arc… Általában.

– Általában? – kérdezett vissza és mintha egy pillanatra mégis kételkedett volna az amúgy hibátlan szókincsemben – Mennyi idős a Hölgy? – kérdezte.

– Hát – bizonytalanodtam el – valahol tizennyolc és harminc… Legyen inkább tizennyolc és negyven között.

A rendőr furcsán nézett rám, majd mintha hirtelen megvilágosodása lenne, megnyugodott.

– Elnézést az indiszkrét kérdésért, de pontosan milyen kapcsolatban is állnak?

Azt kellett volna mondanom, hogy a lányom vagy inkább az unokahúgom, akivel rég találkoztam, ezért kevésbé ismerem, de számomra fontos és közeli rokon. Ehelyett elmondtam az igazságot, hogy Dia a barátnőm és a szeretőm.

– Nos, tudja bácsika – mondta és becsukta a füzetét, amibe eddig jegyzetelt – Ahogy a mondás is tartja, ami Rióban történik, az sajnos és szerencsére Rióban is marad. Kivéve a foci.

És jóízűen nevetett a saját viccén, én meg gondolkoztam azon, hogyan magyarázhatnám meg további félreérthető kínlódás nélkül, hogy Dia nem egy szenilis vénember alkalmi kurvája, amikor az egyik alkalmazottja lépett a tiszt mellé, nagy csörtetéssel vonulva és bár sugdolózni akart, közelebb hajolva feletteséhez, tisztán és pontosan értettem amit mond:

– Főnök, ez a fickó a bűvész!

– A cirkuszból? – kérdezett vissza a komorszemű tiszt. Valószínűleg azért ő is látott pár plakátot az utcákon.

– Igen, de ami fontosabb: körözés van kiadva rá. Mégpedig – tette hozzá az alkalmazott nyomatékosan – elég magas helyről.

A tiszt rám nézett.

– Hát akkor – mondta kicsit hangosabban, hogy én is értsem – Kérjünk tőle elnézést és vigyük egy olyan cellába, ahonnan nem tud megszökni, még bűvész létére sem.

És valóban, némi plusz mentegetőzés és adat felvétel után (sajnos, olyan több oldali fotósorozatot nem csináltak táblával, mint a filmekben) egy rácsos cellába kísértek. Végig néztem a rácsokon. Nem tudom mit hallottak a mutatványomról Diával, de valószínűleg azt hitték, hogy tényleg csak mutatvány, ami előkészületeket igényel és itt helyből nem lehetbne megcsinálni (persze, ezért nem lehet hibáztatni őket, mutatványért megy az ember cirkuszba, nem varázsaltért). A közönség egy apró dobozt látott, amibe a bűvész (én) bepasszírozza gyönyörű segítőjét (Dia), rácsukja a fedelet, majd rögtön ki is nyitja és ta-damm! A lány sehol.

Természetesen ebben még nem lenne attrakció, ha a mutatvány nem lenne elképesztően gyors kivitelezésű, és ha a Nemzetközi Bűvész Egyesület nem ajánlott volna fel több mint 90 millió dollárt a megfejtésért (amit természetesen csak a bizottság kijelölt tagjai láthatnak, hogy magát a mutatványt ne tegyék tönkre.) De senki, még a társulat többi tagja sem ismerte a trükköt. Mondanom sem kell, hogy azért, mert nem volt trükk. Pontosabban, nem olyan, amit a bizottság elhitt volna. Ránéztem a rácsra és az oszlopai közötti hézagok méretét saccolgattam. A kezem elkezdett kisimulni.

Dia annak idején ott várt rám zárás után a vidámparkban. Késöbb azt mondta, hogy órákig gondolkozott, hogy mit mondjon, mit hagyott a szellemvasút egyik kocsijában, hogy beszélhessen velem. Az nap este mind a ketten leettük magunkat gyrossal és csókolóztunk a Budai várban. Úgy érzem ennek így kellett lennie.

Átszaladt testemen a jól ismert, már-már idegtépő bizsergés és mivel sok időt adtam le gyorsan, kicsit meg is szédültem. Mindezt Dia apjának köszönhettük, aki neurobiológus volt, de későbbi olvasmányaim alapján mondhatom, a férfinek annyi köze volt ehhez a szérumhoz, mint Dr. Jekyllnek az alakváltoztatáshoz. Jó úton járt, de a kulcsmomentum egy hibásan leszállított alapanyagnak volt köszönhető, amire azóta sem sikerült fényt deríteni, így a kísérlet megismételhetetlen maradt. Szívesen mondanám, hogy mint Pókember vagy Hulk tisztában vagyok a képességem pontos mibenlétével, de dacára az elolvasott könyveknek, a vegyszer mibenléte meghaladja a felfogásomat.

Azt tudom, hogy bár a gyerek test épebb és energikusabb egyedfejlődési szempontból, mégis, ahogy most is, ha hetvenévesből hatévesre váltok az energia felszabadulással jár. De összesen ennyit értek, meg azt, hogy a gyermeki test kisebb, átfér a rácsokon, belefér a bűvész doboz rejtett rekeszébe, ahová Dia felnőtt teste nem férne és a gyermeki agy valóban jóval nagyobb kapacitásokkal rendelkezik és villámgyorsan megtanul nyelveket. Dia zsebpénzt kapott, egy elég különös rendszer szerint, részt kellett vennie apja, már-már flúgos, de többnyire ártalmatlan kísérleteiben. Csórók voltunk és szerettünk élni, így egyszer én is felhajtottam egy kémcsőnyi löttyöt. Dia szerint ez is meg volt írva valahol a nagykönyvben és azt én is elismerem, hogy ehhez egy kolosszális véletlen kellett.

Átosontam a rácsokon, átemeltem gyorsan kinőtt ruháimat, amik leestek rólam a méretváltozáskor és visszaindultam az iroda felé. Eszembe jutott valami, rájöttem, hogy nem gondoltam át elég rendesen Dia levelének a tartalmát. Azt írta „Ennyi.”. Ez be kell látnunk több, mint szemtelen. Különösen ahhoz képest, hogy mennyire szerettük egymást. Tökéletes társak voltunk, mint testileg, mind lelkileg. Amiután az apja elvégzett rajtunk egy sor vizsgálatot és titokzatosan hümmögött, felmentünk Diáék lakásába, bezárkóztunk a szobájába és szeretkeztünk. Sokan mondják, hogy a partnerrel az első szex a legjobb. Ez nálunk biztosan nem így volt.

Nem tudom, hogy szimplán nem tűnt fel vagy csak az élvezettől nem tudatosítottuk. Abban az orgazmusban a gyermekkori első önkielégítéstől, az öregkori újra egymásra találáson át minden benne volt, sőt talán több is… Másnap szótlanul ballagtunk az utcán, én nem tudtam mit mondani. Dia egyszer csak, elhaladva egy cukrászda mellett fagyit kért. Bár igazából én télen is ettem jégkrémet, akkori szórakozottságomban azt vágtam rá, hogy hideg van. A következő pillanatban valami lehúzta a karomat.

– De én akkor is fagyit kérek! – mondta Dia lentről és amikor odanéztem egy nyolcéves lány mosolygott vissza rám. Elképedve sétáltunk vissza hozzájuk (természetesen kapott fagyit), ahol azonban egy meglepetés fogadott. Az ajtók nyitva voltak és egy halom kutató kinézetű férfi állt ott, de Dia bogaras papájának nyoma sem volt. Felragadták a nyolcéves kislányt, engem megbilincseltek és betuszkoltak egy sötét autóba.

Féltettük egymást és szerettük. Dia gyakran még a hollywoodi romkomokon is felháborodott, ha úgy érezte, hogy a szereplők nem szeretik annyira egymást, mint mi. Az egyik ilyen az volt, amikor a női karakter egy levéllel szakított.

– Mi az, hogy „ennyi”!? Ilyet akkor mondasz, ha tele vagy és nem bírsz többet enni… Ilyet nem mondhatsz egy kapcsolat végén… Miből ennyi? Ennyi ideig kellettél? Ennyi telik tőlem!? – teljesen ingerült volt, igaz egy kicsit ittas is, amivel és a vele járó oktalan dühével mindig megnevettetett – Én csak akkor írnék neked ilyet, ha elfognának… Akkor tud ez egy jel lesz, hogy csak kamuból szakítok…

Jó, jó, nyilvánvalónak tűnhet így leírva. De kinek jut eszébe egy részeg eszmecsere, amikor ott hagyta a barátnője… Pff…

Beléptem a komorképű tiszt irodájába. Egész közel lopóztam hozzá mire észrevett.

– Hé, emberek! Mit keres itt ez a meztelen kölyök!?

És már lökött is volna ki, amikor a pisztolya felé nyúltam. Egy laza legyintéssel félre akarta lökni a kezemet, így jó ócskán meglepte, amikor egy férfi kézbe ütközött. Ráfogtam a fegyvert. Csak addig öregedtem, kábé negyven éves koromig, amíg felismert. Döbbenten hőkölt hátra.

– Felesleges ámuldoznia. – mondtam – Késöbb se maga, se más nem fogja ezt igaznak hinni.

Közben elhátráltam az ajtóig és elfordítottam a zárat. Szerencsére a tiszten és rajtam kívül nem volt más belépésemkor az irodában, jobban jött ki a dolog, mint vártam, így van pár percem kérdezősködni. Feltéve, hogy a tiszt valami titkos gombbal vagy máshogy nem jelez az alkalmazottainak.

Elképzeltem, mit tenne a helyemben Dia. Valószínűleg felpróbálná a tiszt asztalon heverő rendőrsapkáját, majd vadítóan és szexin elsétálna az ablakig és kiszökne, mint egy igazi mesterbűnöző. De Dia nem volt itt és én éppen ez ellen szerettem volna tenni valamit. Ha ő lett volna a rossz kisgyerek, akkor én voltam a jó. Letettem az asztalra a pisztolyt és elemeltem róla a kezem. A testemet egy fokkal fiatalabbra vettem. A negyvenes külső jó volt tekintélyparancsolásra, a harmincas eleje pedig együttérzésre számíthatott a hasonló korú tiszttel.

– Ez… Fantasztikus! – mondta. Igen, tudom. – gondoltam, ahogy Dia is tudta, aki sok más nővel ellentétben, akik ezzel a képességgel az örökfiatalságot választották volna feltehetően, mókásnak tartotta a dolgot és az életkorok teljes spektrumát bejárta. Számomra a legdögösebb egyébként ötven körül volt mindig is, egyedül a szeplői hiányoztak.

– Figyeljen – szólítottam meg, hogy a mondandómra koncentráljon. Tudtam, hogy nehéz lesz, hiszen egy olyan ember állt előtte, aki bárki lehet, kisbabától csoszogó öregig. A bennem élő nyomozó sztereotípiának ez maga volt a pokol.

– Figyeljen – ismételtem meg – Meg kell mondania, hogy hol vannak az Aeron bűnszövetkezet fejesei. Érti?

– Tessék?

A fickó még nem tért magához. De ez még hagyján. Ami rosszabb volt, hogy a nevén szólították és kopogtak az ajtón. Egyre hangosabban. És én még nem tudtam semmit, ami Dia nyomára vezethet.

– A barátnőmet elrabolták. Ők küldték, valószínűleg az Interpol vagy a Brazil állam nevében a feljelentést. Ez egy kis utánajárás után maguknak is nyilvánvaló lesz. Az Aeron.

Egyre hangosabban kopogtak, sőt már a kilincset is rángatták.

– Semmit nem tudok az Aeronról. – mondta a kapitány. Talán nem vagyok túl intelligens, de most biztosan tudtam, hogy hazudik.

– Ne vicceljen – mondtam erőteljesen és az eddig békítő szándékkal magunk közé, az asztalra tett pisztolyt, amit a tiszt döbbenetében észre sem vett, újra felvettem és ráemeltem. Ezzel azt kockáztattam, hogyha betörik az ajtót, szinte biztosan le fognak lőni, mint fegyverest – Az Aeron eddig azért nem csapott le ránk, mert tudta, hogy a rendőrség figyeli. Valahogy kicsalták a barátnőmet. Tudnom kell, hova viszik.

Az ajtót valami nehéz és tompa tárggyal elkezdték betörni. Már csak másodperceim lehettek.

– Mit akar maguktól egy bűnszövetkezet?

– Maga szerint?

Az Aeron eredetileg hormoncsempészettel és klónozással foglalkozó illegális bagázs volt, akiről az utóbbi időben a híradóban is sokszor beszámoltak (nem mintha sokat néznék híradót, de ez még nekem is feltűnt). Kapcsolatban álltak azzal a gyógyszeripari céggel, ahol elrabolt szerelmem apja dolgozott. A cég az Aeron irányítása alatt kísérletekbe kezdett rajtunk, rögtön a lötyi megivása után egy nappal, egyre durvább kísérletekbe, később olyat is hallottam, hogy még csak nem is az örök fiatalság receptjét keresték. Amit kerestek, azt én leginkább kellemetlen mellékhatásnak hívtam.

Az ajtó félig betört.

– Maga mit csinál!? – kérdezte a tiszt és ijedten nézett a pisztolyomra. Hát ez az. – gondoltam – akárcsak ma reggel az ágy, csak fordítva. Csak egy ostoba sci-fi író gondolta volna, hogy az emberi testnek, a bőrhámsejtjeinek pontos határa van. Talán a DNS-em okozta, talán más. Ez az, amit az Aeron valójában keresett, egy pusztító vagy teremtő erő. A rozsdás fegyver alkatrészei, bár tisztábbak nem lettek, szemmel látható változáson mentek át, ahogy az anyag egy része (nem az egész fegyver) fokozatosan egyre fiatalodott. Halványan, de valamiért fényleni kezdett. Eldobtam a fegyvert és a kezemet a tiszt felé tartottam.

– Amit magával is fogok csinálni, ha nem beszél! Hol van az Aeron!?

Az ajtó betört, én felkaptam a rendőrsapkát és kiugrottam a nyitott ablakon. Szerencsére első emeleten voltunk, de így is sikerült alaposan megütnöm magam. Sajnos, a sebek begyógyítása nem ment még tökéletesen, bár nem gondoltam, hogy lehetetlen. Gyorsan magamra kaptam az a nadrágot, a feltűnő színű inget pedig bedobtam egy kapualjba. Tizenhét éves voltam és elvegyültem a tömegben. Mire a rendőrség észbe kap, már rég eltűntem, a tisztnek meg, tapasztalatból tudom, úgysem hisz majd senki igazán. Ott létem szinte teljesen nyomtalan marad, egy öregember sétált be, majd eltűnt egy szemvillanás alatt egész Rióból.

Számomra mégis hasznos kitérő volt. A tiszt, mielőtt az ajtót betörték, még elsuttogta az információt, amire kíváncsi voltam. „Repülővel” – tátogta – „Budapest”.

Így hát kezemben a sapkával, haza rohantam pénzért és útlevélért. Nem mondom, hogy nem voltam kétségbeesve, de jelenleg nem volt jobb ötletem.

Haza kellett mennem.

Posted in Históriák | Comments Off on Mint olvadt fagylalt a száraz tölcséren…

Búcsú

 

2.

 

Tulajdonképpen bárki álldogálhat egyedül egy házibuliban, egy sötétebb árnyból némán figyelve a sok kis összeverődött csoportot, amelyek közül valahogy egyik sem csábítja, elmerülve a furcsa esszenciában, amit a megivott túl kevés alkohol, a laptopról szóló jó-rossz zene és az ittas nevetés zsivaja tesz ki a félhomályban. Ez a valaki nem feltétlenül antiszociális, talán nagyon is vár valakire, aki nem jött el vagy még inkább túl szociális bizonyos fokig, eljött egy olyan bulira, ahol alig ismer valakit, de ami otthonról érdekes ismerkedési lehetőségnek tűnt, talán most unalmas, nyűglődős badarság lenne. Azon a bulin Te voltál ez a valaki.

Egész közel helyezkedtél el egy társasághoz, hogy azért ne legyél teljesen kirívó a kis szobában, de már nem emlékszel miről beszélgettek, talán valami egyetemről, kezedben egy félig megivott koktél vodkából és valami gyümölcsléből, neked kicsit túl édes. Tizenegy és éjfél felé járhatott valahol, még túl korán ahhoz, hogy elmenj (éjszakaiak talán nem is járnak), de túl későn ahhoz, hogy bármire is még érdemes legyen számítani. Persze, flörtölhettél volna felületes ujjgyakorlatként, de ez akár sikeresen sül el, akár igen kínosan, végeredményben akkor is csak egy felületes ujjgyakorlat lett volna és ennél még az utolsó szalámis szendvicsek levadászása is jóval nagyobb izgalmat jelentett neked. Aztán valamikor, nem tudod pontosan mikor és hogy (talán kicsit mégis hatott az a koktél) észrevetted Őt.

Részben hasonlított rád, szintén magában álldogált, de nem amolyan fennkölt spleenes közönyből, mint amihez hasonlót te éreztél éppen, de nem is félénkségből (igaz egy meghívott lány mások számára idegen ismerőse volt, így ez is benne lehetett volna, de nem úgy nézett ki), hanem azért, hogy téged figyeljen. Fejedben – miután agytekervényeid hálózatán átszűrődött és nem akadt meg egyetlen korábban látott arcon sem, tehát úgy sejtetted (persze hibásan), hogy nem ismered – számos csavarosabbnál csavarosabb kémtörténet, kezdetleges pornográf képzelgést (holott a sötétben nem is láttad az alakját) és zavart félremagyarázást találtál ki.

És akkor elindult feléd. De miért feléd? Miért egyes szám második személyben írom le mindezt, szakítva megannyi irodalmi hagyománnyal, kölcsönvéve a számodra valószínűleg ismeretlen Italo Calvino stílusát (mármint a valós éned számára, nem az itt leírt karaktered számára ismeretlen, hiszen itt művelt író vagy), hiszen ez az alak, Te, valójában az én fantáziámból származol, én teremtettelek, valószínűleg kissé a saját mintámra. És mégis, főhősöm bárki is legyen, akár te, Drága Olvasó, azonosulsz vele, az leszel akit én magamból neked teremtettem. Vágyok rá, hogy felfedezz magadban és én magamban téged, hiszen annyira nem különbözhetünk egymástól, hiszen jelenleg, éppen ebben a közös pillanatban is (ami furcsamód neked éppen most van, nekem meg szintén most, amikor éppen írok, de ez a tiédnél egy régebbi most), ugyanazokban a sorokban, mondatokban, betűkben létezünk. Ám annál fontosabb, hogy megértsd novellabéli önmagad, hogy miért volt olyan fontos ez a találkozás, miért indultál el tudat alatt a másik felé, mi derengett elő homályosan tudatod titkos bugyraiból.

Zeniteden ott van ő vagyis, mint azért sejtheted: Ő, nagybetűvel, jelezve, hogy ez a valaki több, mint a szokásos általános névmás, de még annál is több, mint hamarosan rájössz. Ahogy rád néz, fogságba ejt a tekintete, a szeme és talán a lelke, amit benne látsz. A tudatod alján kavarog valami, később nem értetted miért nem volt világos rögtön, pedig egyszerű: nem itt vártad, hanem másutt, visszasomfordálva a korábbi helyre, de hogy erre rájöjj, hogy ezt megértsd, ugranunk kell az időben, egy titkos, valójában meg nem történt esetre, egy másik beszélgetésre, amely sok más, múlt és jövőbéli beszélgetés gócpontja volt.

 


1.

 

1/E

Te: Ahogy nézel. Gyönyörű.

Gabi: Aranyos vagy. És persze büszke is lehetsz, te csináltad. De mennem kell.

Te: Amit csak szeretnél megteszem, csak maradj. Az egész világot megteremthetem.

Gabi: Ez beteges, te is tudod.

Te: De ez vagyok. Nekem több nem kell.

Gabi: Intelligensebb vagy ennél. Tudod, hogy több kell. És aztán várhatsz is rám ott kinn.

Te: Várhatsz is rám ott kinn? Ott kinn? Ezt hogy érted? Vicces, hogy te nem értesz engem. De tényleg nem értelek. Várhatsz is rám ott kinn… Ez valami kósza gondolat volt? – Ki tudja?

 

1/A.

Te: Francba, francba, francba. A francba. Meg van a világ legjobb története, mint valami égető pára marja az agyam (de szép hasonlat), de egyszerűen cseszettül képtelen vagyok megírni, szavakba önteni. Adott a szerelmes (akit magamról mintáztam) és adott a másik (akibe szerelmes, de az érzés nem kölcsönös) és érzem, itt van a tudatom peremén az egész érzés, de hogy kívülről lássam szavakká kell bontanom. A logika megöli az érzést, ha megmagyarázom a motivációkat, az érzéseket már nem tudom leírni. Pedig muszáj. Az alkotás az életem, nem is. Én vagyok az alkotás és ha a mű gyenge, én vagyok gyenge. Talán eljutottam a saját határomig. Ennyi… Pisztolyt nyomok a halántékomhoz. De akkor is… Miért nem szereti a lány a fiút? Talán csak félek megtudni? Ha Andrissal és Annával lenne ugyanez, mit mondanék nekik? Azt, hogy baszhatják. Látszik, hogy nem illenek össze, szimplán, mert… Mert nem tudnak megbeszélni semmit… Nem bíznak egymásba… Na, lám a logika győzedelmeskedett, az érzés meghalt… De nem, játsszuk tovább! Ezt nem én mondtam, hanem mondjuk Anna mondta. Én nekem még fáj, leírom majd a monológokat. Az elbeszélő… Az érzéketlen elbeszélő pedig Andris vagy Anna lesz.

 

1/B

Te: Nem engedik, hogy külön költözzek. A barátaimat lehülyézték. Gyűlölöm őket! A saját szüleimet! Most csodálkozol? Ez elég természetes érzés, ilyen a karakterük. Nem akarják, hogy már ne kelljen gondoskodniuk rólad. A te szempontodból megfosztanak a szabadságodtól. Mindkét szempont érthető felülről nézve. Ha mindent felülről néznék, akkor nem lennének érzéseim. Vegetálhatnék egy cserépben. Én csak tanácsot adok. Kezdek úgy beszélni, mint egy skizofrén. Kezdünk úgy beszélni. Haha! Amúgy nem hiszem, hogy a skizofrénia mesterségesen létrehozható. Amit olvastam róla, az alapján hiába lelki betegség, főleg örökletes. A szüleid meg tuti nem azok. Szüleink. Na, mindegy azért eljátszom a dologgal. Kitalállak. Szexi leszel és kívánatos. Ez csak természetes. Másrészt a nevedet nem tudom. És hát barkobázni is igen nehéz lenne veled…

 

1/C

Te: Nyertem.

Ő: Ez van, gyorsabban futsz. Legyőzted a képzeletbeli barátodat. Gratulálok. Dicsekedj vele!

Te: Vicces lenne, ha akárcsak említenélek téged. Persze, annyi is lenne az újdonsült párkapcsolatnak. Hamarosan meg kell válnom tőled. Mondjuk most.

Ő: Sejtettem.

Te: Nem merném bevallani, de amúgy szeretlek. Nagyon. Mert hát pont olyan vagy, amilyennek lenned kell.

Ő: De ez nem egészséges.

Te: Már amúgy nem is kívánlak.

Ő: Mondom, hogy beteges. Egy maszturbációt hasonlítasz össze egy valódi szexszel? Pff…

Te: Nem tudom, hogy juthattam el idáig… Valószínűleg az írás… Meg talán a magány… Mármint a valódi magány vagy nem tudom. Mindegy. Azért múzsának megmaradsz? Ebben ő annyira nem jó… Viszont most, menj! Nincs kedvem búcsúzkodni.

 

1/D

Te: Hogy hívnak? Ma szakítottam a párommal, szóval jogom van tudni. Szükségem van valakire.

Ő: Jogod van tudni!? Vadbarom. Mindegy. Mert nem árulhatom el, ez olyan, mint egy fordított egyiptomi név mágia, csak itt ha tudod a nevet nem a szolgáddá teszed a másikat, hanem felszabadítod. Ha már meg tudsz nevezni, elkülönítesz az agyadban és elvesztesz. Amúgy is, amilyen hasonlóak vagyunk, talán ugyanaz a nevünk.

Te: Könyörgök…

Ő: Gabi vagyok. J

 

3.

 

Le se kell írnom, hogy kinek a hasonmását láttad azon az estén, ott a bulin. „A várhatsz rám ott kinn”, ennek a furcsa entitásnak az utolsó, általad kitalált, de még sem értett mondata hirtelen világos lett. Gabi eljött a valóságba. De erre csak hetekkel később döbbentél rá és csak fokozatosan. Először csak a haja színe stimmelt, de hát ez nem csoda, mindig is a vörös volt a gyengéd. Ez még nem adott okot neked a gyanúra, végül is nincs olyan sok hajszín a világon. Aztán az érdeklődési köre, minden érdekelte, ami művészet, de amíg téged az írás, a dolgok logikába rendezése érdekelt, őt a zene és a képek. Te az érzelmeket szeretted volna megkötni, lehorgonyozni és láthatóvá tenni, ő a megkötések mögött kereste a láthatatlant. Csodálatosan kiegészítettétek egymást. Itt már néha el is viccelődtél magadban, hogy jé, hogy kitaláltad ezt a lányt korábban. Aztán a szeme színe. A hangja. Az öltözködési stílusa. (Tudni kell, hogy az arcát pontosan sose láttad a képzeletedben, ahogy ez már csak a képzelődésnél megszokott. (kivéve, ha festő vagy.)). És végül a neve. Igaz, nem Gabinak hívták, ez tény. De az álneve, amit facebookon és más közösségi portálokon használt, nos ez a név, Gabi volt. Ekkor ledöbbentél. Ez mindenesetre különös. De kinek mondhatnád el, hogy te, pláne te, aki íróként annyi karaktert találtál ki és annyi maradt csupán a fejedben, miért találod ijesztőnek ezt a lányt. Azt mondanák, hogy talán (és mi van, ha tényleg? – gondoltad) csak utólag magyarázod be ezt az egészet és annó nem is így képzelted volna el.

Pár dolgot azért tisztáztál magadban rögtön az elején. Először is, amikor a valódi nevén nem találtad a facebookon, a buli után, lefogadtad, hogy csak képzeled, skizofréniád immár valóságossá vált. Sok kutatás és beszélgetés kellett másokkal, akik ott voltak a bulin míg ennek ellenkezőjéről meggyőzted magad. Gabi vagy álGabi vagy valódiGabi vagy szóval ez a valaki létezett. Nem őrültél meg.

A másik, amiben biztos lehettél, hogy furcsa mód neked Ő nem jött be. Nem tetszett. Pedig szeretted volna, hogy tetsszen, sőt biztosra vetted az elején, hogy te felkeltetted az érdeklődését. Találkoztatok párszor egy közös film ürügyén, ami később színdarab lett. Szeretted volna szeretni, mert úgy érezted szeretned kell. De persze a korábbi skizofrén dologról sosem beszéltél és ő sem tett ez ügyben vallomást. Valahogy úgy érezted, nem bízhatsz meg benne. Nem teljesen úgy működik, ahogy szeretnéd. Nem azt mondja, amit te kitalálsz, nem mindig akkor mosolyog. (És persze profi hosszútávfutó. Te se voltál rossz, de sose nyertél versenyeket és Gabira valló játékos bosszú lehetne, hogy a valóságban csak azért is úgy jön át, hogy lehagyhasson… De mégis…).

Nem tudtad mi legyen. Már jó ideje nem ment az írás, egyedül ebből a színdarabból látszott alakulni valami (azért ez is különös, nem? Hogy pont, ami vele… De hát minek magyarázom, hiszen végül is rólad beszélek, nem de? :P)

Hogy mi lett a vége? Nem szívesen mondom el… Úgy érezted a lány egyre türelmetlenebb lesz, hiszen akart valamit, de te se nem bátorítottad, se nem utasítottad el. Túlságosan Ő volt az. És persze, úgy volt kitalálva, hogy azért félénk legyen a magánéletben, így biztosra vetted, hogy nem fog lépni. (Hogy miért félénknek képzelted, jó kérdés, de ehhez már egy pszichoanalitikus kéne). Nem szeretted, pedig nála tökéletesebbet (szó szerint) máig nem tudsz elképzelni. Veled lehetett a baj…

Végül, tettél egy próbát. Úgy mentél el találkozni vele, hogy minden korábbi érzést, ismerősséget kitöröltél a fejedből. Aznap este csak egy órára ért rá, héttől nyolcig. (Bár számmisztikailag vagy más szempontból ennek az időpontnak semmi jelentősége nincs, mégis fontos megemlíteni, mert te igenis fontosnak érzed.) Két percbe telt (amiben benne volt a köszönés és ahogy elmegy mosdóba, tehát amikor nem láttátok egymást). Igaz, csak felületes dolgokról beszélgettetek. Igaz, kiderült, hogy pont ellentétes az ízlésetek sok területen. Igaz, leöntötted magad kávéval.

De a világ helyre zökkent (anélkül, hogy az elmúlt évtizedekben tudtad volna, hogy nincs a helyén). Minden úgy mozgott, ahogy kellett. Átmehettél egy nyolcsávos úton és nem csapott volna el kocsi. Ha mégis, az sem baj, úgy kellett lennie. Mert minden végtelenül tökéletes és könnyű. De ezt nem tudtad volna leírni. Persze, balgán azt hitted, hogy tényleg minden rendben és ez nem csak egy rossz megérzés. Elkísérted a Blaháig azt blöffölve te is arrafelé mész (ez a Blaha is fontos, akárcsak a héttől-nyolcig). Elbúcsúztatok, megbeszélve a következő találkát. Ő leszállt a kombínóról. És te akkor utána.

Kérdem én, mi a franc ütött beléd? Miért nem hagytad csak úgy menni? Mi motoszkált benned? Megfogtad a karját, ő zavartan visszanézett, azzal a nézéssel, amit úgy szeretsz. Tudtad, hogy siet, de azt is, hogy ez így nem mehet tovább. Hogy az élet rövid. És ezt, mint egy valódi őrült, olyan őrült, mint amilyenek a skizofrének is, elhadartad neki, aztán meséltél Gabiról, a másikról, aki valójában ő és előadtad az egész históriát, kicsit zavartabban, de élet hűbben, mint ahogy ez az egész novella valaha is visszaadhatná. Hallgatott, amíg befejezted.

Az esti város élt, az autók és újabb villamosok elzúgtak, az emberek zsivaja, mint más dimenziók elhaló üzenetei tűntek el mellettetek. És most pont te voltál az a barom, aki némán fürkészte a lány arcát. Úgy gondoltad megérti. Mert most pont te vagy ilyen, aki ostobaságokat fecseg és máskor majd ő lesz. Írtál, tudtad (legalábbis azt hitted, hogy tudtad) a végső igazságot. Valójában csak egy ember van a világon és annak sok-sok másolata, aki éppen máshogy érez, épp másszögből látja a dolgokat. Az emberek, az autókban ülők, a város, mind-mind lehet, sőt bizonyára lesz is ebben a helyzetben, mint most te. Az elképzelhető alternatívák, az emberek, akik belül mind azonosak és az ilyen pillanatokban, amikor a lelke legmélyéről szól valaki, a legalapvetőbb lényét karcolgatva, amikor valaki egy szívbe markoló könyvet olvas, akkor hiába a más helyzetek, szögek egymásra találtok.

Ő mosolygott. Nem értetted a mosolyát (ahogy annó Gabi szavainak az értelmét sem értetted). Lehámozta az ujjaid, ezután valamit mondott, amire nem emlékszel, egyszerűen nem tudod felidézni, majd elment a találkozójára. Soha többé nem láttad. Ez nagyon fájt.

Nagyjából tudtad merre lakik, tudtad kombínóval jár, elképzelgetted, hogy összefuttok, mindig máshogy lejátszva ezt a jelenetet a fejedben. Aztán kiszámoltad egy matekos ismerősöd segítségével (belekalkulálva a kombínó sűrűségét, azt, hogy ő és te mennyit utazol rajta, illetve mennyire közel kell felszállnotok egymáshoz, hogy lássátok egymást) és arra jutottál, hogy átlagosan két évente egyszer találkozhattok így. Átlagosan, tehát ez sok év alatt lenne igaz, nem rögtön az első két évben. Addig te is, ő is hatszor költözik máshova. – magyarázta a barátod. Házi bulikra nem járt, facebook chaten nem láttad (talán letiltott), a közös ismerőseitekkel nem voltál jóban, az utána való nyomozást pedig elvből elvetetted. Teljesen eltűnt, mint egy gondolat. Talán, gondoltad mostanában, talán nem egy megvalósult Pygmalion történet volt, talán csak a Gabi név egyezett és egy sor belemagyarázás. Vagy mégiscsak képzelted az egészet.

Eltelt hat hónap eseménytelenül (jó azért pár e-mailt írtál a közös darabbal kapcsolatban, de nem kaptál választ). Sem tanulságot nem láttál az esetben, sem esélyt, hogy bármi is történjen. Végül, úgy döntöttél lezárod. A darab óta nem írtál semmit, itt volt az ideje. Kellett már a pénz is. De nem ment, csak a sebeket szakítottad fel. Felálltál, jártál egyet. Eldöntötted inkább ács leszel.

Aztán eljátszottál a gondolattal, hogy hogyan mesélné el egy ismerősöd. Megjelent a monitoron, szinte magától egy sor. Majd még egy. Bár fájtak az emlékek egy kedves pillantást éreztél magadon és ez megnyugtatott. Újabb sor. Majd megint egy. Egy hajszál hullott a monitorra. Mintha kicsit vörösebb lett volna, de nem érdekelt, félre söpörted. Írtál, egyre jobban belejöttél, egyre jobban belejössz, míg végül már nem is te írsz, hanem valaki más, aki eggyé válva mesél nekem. Nekünk.

Posted in Históriák | Comments Off on Búcsú

Jelenés

Két bohém szállt le a templomkertnél a 956-osról tegnap éjszaka.

– Ez nagyon feeling. – mondta az egyikük és tekintetével belemélyedt a kopasz fák sokaságába, amelyek mint pokolbéli óriások karjai nyúltak kétségbeesetten felfelé, hogy megmarkolják a teliholdat. A ráncos karok között tömény sötétség nehezedett a földre, amelyet csak egy fény híd szelt ketté a megállótól a megvilágított templomig. Ezen az úton indult el a két fiú halk léptekkel.

A parkot farkas vonyítás szelte át hirtelen. Az egyik fiú felnevetett. Bőrdzsekije volt, fekete kapucnija, amelyet azonban nem viselt és így szabadon maradt, összeborzolt vörös haja. Társa ismét vonyított, ő ismét kuncogott, igaz már halkabban, majd társa így szólt:

– Nem gáz akkor, ugye?  – Ő divatos, fekete kabátot viselt, amely pont azonos árnyalatú volt rövid hajával és jól ment sötét tekintetéhez. Egy cigit vett a szájába, mentolos Pall Mallt, és figyelte, ahogy öngyújtójának lángja a szikrázó kattanás után néma táncba kezd az éjszakában.

– Nem, dehogy. – válaszolta a vörös hajú halvány kábulattal. Fejében a múló borpárlat utolsó egységeit állította csatasorba a friss levegő haderőivel szemben. – Meg hát nagyon feeling ez a hely. – tette hozzá elvigyorodva nézelődve – Kár, hogy a telefonom kamerája semmit sem látna, pedig menő lenne egy fotót készíteni… Na, de mesélj! Miért szálltunk le amúgy?

A fekete hajú kifújta a cigi füstöt.

– Hát mert untam konzervált busz tömeget, meg ide mindig is be akartam jönni egy este, csak egyedül azért para lenne…

A vörös hajú nem válaszolt, hanem csendben kivárta, amíg barátja összeszedte magát és kimondta.

– Meg hát beszélni is akartam valamiről.

A vörös hajú most némán biccentett. Pontosan tudta mi zajlik a barátja fejében, hiszen most csupán kívülről látta azt, ami vele is oly sokszor megtörtént. Persze így máson szemlélve a dolgokat, az egész valahogy világosabbnak és egyszerűbbnek tűnt. Sőt – vallotta be magának – kicsit szánalmasabbnak is.

– Annyira szeretem! – kiáltotta a másik – Tudom, tudom, hogy ugyanaz a sztori már gimi óta és tudom, hogy úgy éreztem már túl vagyok rajta, emlékszel?

– Emlékszem…

– De ma amikor bejött a Négy teknősbe… Nem tudom máshogy kezelni… Ha ránézek…

– Felidéződik, hogy mit éreztél iránta, igaz? – kérdezte a vörös hajú.

– Igen. Pedig az agyammal tudom, hogy két napig se bírnánk ki együtt… Nem akarnék járni! Nem is szeretem! Sőt, néha kifejezetten irritál, mint például ma azzal a köpködésével, tudod.

– Ja, az tényleg durva volt.

– Annyira ellenszenves! És mégis… Összevissza nyafogok. Mond meg őszintén, barom vagyok, Sly?

– Barom vagy. De ennek mi köze a dobozhoz? – kérdezte a vörös hajú, akit egyébként Slynak hívtak.

– Milyen dobozhoz? – lepődött meg a fekete hajú. Őt meg Drontonnak nevezték az ismerősei.

– Amit még a buszon mutattál. – felelte Sly és egy hirtelen ötlettől vezérelve, ahelyett, hogy tovább ballagott volna a templom fényes fala felé lekanyarodott jobbra egy ösvényen. Az út egy kültéri oltárhoz vezetett, rajta megvilágított Szűz Mária szoborral. Dronton automatikusan követte.

– A doboz… Ja… – kezdte – Már féléve meg van. Elkísértem vásárolni, akkor adta nekem.

Sly magában konstatálta, hogy Dronton szinte sose mondja ki a lány nevét, mintha szégyellné a dolgot.

– Valami nyakláncot vett volna magának, de a boltban meglátott egy még szebbet. Arra viszont nem volt pénze. – mesélte Dronton – Kisegítettem. A dobozkája meg nálam maradt. Valamiért azóta hordom magammal mindenhova. Itt maradt a zsebemben. Valahogy nincs kedvem megválni tőle most már… Félnék megválni tőle… Meg miért tegyem ki, ha már eddig hordtam magamnál? Kéne valami indok…

– Ez szép. – mondta Sly hirtelen elmosolyodva.

– Mi szép? – kérdezte zavartan Dronton. Közben elérték az oltárhoz vezető lépcsőfokokat. Felmentek rajta. Az égen, így távol a belvárostól látszottak a csillagok. Lyukak voltak a Földet ölelő leplen, amelyeken átviláglott egy másik világ fénye. Talán a mennyországé.

– Hát, hogy egy üres ékszeres dobozt hordasz magadnál, egy dobozt amiben kéne, hogy legyen valami, ami nincs. – felelte Sly és felborzolta a haját – Érted. És közben egy lánytól kaptad, akinek az alakja a szerelmet juttatja eszedbe, ha jól értem, de valójában belül ilyen szempontból semmi sincs.

– Ja, persze, szép szimbólum. Ügyes, tetszik, tényleg. – mondta Dronton nyűgösen – De ez akkor is rohadt igazságtalan. Miért kell szerelmesnek lennem, abba aki ellen annyi észérv szól és az agyammal ezt be is látom! Hülye az ember!

– Hát itt az alkalom, hogy fellebbez, haver. – mondta Sly és fejével a megvilágított Szent Máriára bökött.

– Hé, ’sten! – mondta Dronton színpadiasra váltva hirtelen a hangnemét – Ha már nem létezel, legalább segíthetnél kicsit. – miközben beszélt, leültek a szobor elé. Érdekes, de nem fáztak, pedig nulla fok körül járt. – Adj valami jelet vagy nem tudom… – mondta Dronton a szobornak – Hihetetlen, hogy az emberek egy része képes egy ostoba kőszoborhoz beszélni!

– Hát… – mondta Sly és ő is rágyújtott. Hosszan, élvezettel fújta ki a sötét végtelenbe a szürke habfüstöt – Végeredményben ők sem a szoborhoz beszélnek. Istenhez.

– Valaki egyszer írta, hogy az a baj, az összes vallással, hogy térben és időben korlátozott. Tehát csak akkortól és csak ott alakult ki. Tudjuk mikor és hol született a Biblia, pölö. Ez kissé igazságtalan az Ausztráloknak. Meg ez ront a hitelén. Meg hát most se kapunk jeleket…

– Nem is ez a baj. – jegyezte meg Sly elgondolkozva – Hanem, hogy egy mindenható és jóságos Isten plusz ez a világ már Önmagában paradoxon.

– Paradoxon? Csak, hogy vannak katasztrófák meg szenvedés? Ja. De mondjuk ez kell, hogy tud értékelni a jó dolgokat, nem?

– Kell. – mondta Sly bólintva és megint felborzolta a haját, közben meg kifújt három füstkarikát. Az oltár elé hamuzott. – De ha mindenható vagy, ezt is meg kéne tudnod oldani. A mindenható logikusan azt jelenti: mindent elérhetsz.

– De filozófikusak vagyunk ma…- mondta Dronton. Erőltetetten nevetett. – Pedig én voltam amúgy első áldozó is.

– Első áldozó? – lepődött meg Sly – Akkor te hittél vagy mi?

– Ja. Meg is lepődtek rajta a szüleim.

– És aztán?

– Elhunyt a nagyapám. Franc se hihet egy olyan Istenben, aki egy ilyen nagy embernek ennyi szenvedést okoz. Mert, hogy ő tényleg baromi nagy ember volt. Persze ma már tudom ez nem ilyen egyszerű, de akkor vége lett. Bár talán már a szüleim ellenzésének volt csupán a betetőzése. Nem tudom… Te viszont az a típus vagy, aki sosem hitt…

– Nem is. – mondta Sly megvonva a vállát – A Biblia egy izgalmas sci-fi, a templom egy szép épület. És persze igyekszem nem naivnak vagy beszűkültnek hinni a vallásosokat. Szívesen teologizálok papokkal is, de… Hopp!

A két fiú hátrafordult. Mintha lépéseket hallottak volna. De csak a szél volt.

– Amúgy volt, hogy imádkoztam. – mondta Sly lassan visszafordulva, egészen halkan – Megfogadtam ezt azt. Sok hülyeséget. Főleg, hogy másoknak jó legyen. Voltak egészen furcsák is. Amikor már nem tudtam semmit sem tenni. Amikor anya beteg volt… Például, hogy nem eszek borsót.

– De falra hányt borsó volt, igaz?

Sly döbbenten rázta meg a fejét.

– Hehe, ne szórakozz. Majdnem elsírtam magam.

– Bocs.

– Semmi.

– Komoly ez a hely…

– Vagy csak a szitu.

– Ja.

Egy pár pillanatig csendben cigiztek. Közben újabb lépések és reccsenések jöttek a sötétből, de nem fordultak hátra. Nyílván csak egy macska volt. Testes macska.

– Jó lenne azért hinni. – mondta hirtelen Dronton. – Én például még ma is elbeszélgetek a plüss állataimmal néha. De tőlük nem kérhetek segítséget.

– A plüss állat más. De Istenben hinni… Nem szabad. – mondta Sly, majd halkan megismételte – Nem szabad…

– Mert nem logikus? Erre gondolsz?

– Nem logikus?

– Hát a hit az nem tudás. Amikor azt mondod hiszel, akkor végülis beismered, hogy nem tudod igazán, csak gondolod…

– Nem, nem ezért.

– Nem? Pedig…

– Isten lehet, hogy a jelenlegi tudományon felül áll és csak érezni kell. Érted. A logika is fejlődik.

– Jó, de akkor miért nem szabad hinni?

– Mert hozzá csak a gyáva ember menekül. – mondta Sly – Olyan mintha szúrna a parton a homok. Vagy kint maradsz a parton vagy beúszol a vízbe. A víz olyan, mint a vallás. Hűsít, de elsodor. Belefulladsz. Elveszted a partot. Mindegy. A lényeg, hogy nem szabad hinni. Ennyi.

Ebben a pillanatban egy villanással kialudt a Szűz Mária szobor fénye. A két fiúnak megdöbbenni sem volt ideje, mert hirtelen megszólalt a templom harangja. Egy pillanatra mindent betöltött a zengés.

– Basszus… – kiáltotta Sly.

Dronton annyira megrémült, hogy behunyta a szemét. Aztán valami lassan a vállához ért. Kirázta a hideg. De csak Sly keze volt.

– Odanézz. – suttogta a vörös hajú fiú halkan és a fák közé mutatott. Dronton sokáig meresztette a szemét, amíg meglátta a magát vonszoló testet. Először azt hitte macskát lát. Aztán, hogy kutyát. De nem.

– Mit keres itt egy róka? – kérdezte Slyt.

– Nem tudom… – mondta Sly – Sánta róka lába. Mondjuk van itt egy erdő. De azért ez villannyal, haranggal, rókával együtt durva volt.

– Még valami apróság és én komolyan elgondolkozom. Mi a francot jelent ez?

– A róka a ravaszság szimbóluma. – felete Sly – A logikáé. Így a róka sántasága, valójában egy elvont fogalom gyengeségére utal. A logika megtört. A templom, a szobor meg Istené. Isten hangja elkergette a sebzett logikát. Mi is megrémültünk.

– Azaz?

– Semmi. Még a gyávaság elleni küzdelem sem érv. Nem lehetnek érvek Isten ellen. Ez elemi erő.

– Akkor ez egy jel volt? Ezt jelenti?

Sly felnevetett.

– Fenéket. Ne légy hülye! – oldalba csapta Drontont – Nem jelent ez semmit. – mondta – Csak vicces véletlenek egybeestek. Mi meg pont a hitről beszélgettünk egy templomnál. Bármi történhetett volna, ilyen „jelnek” tűnne.

– De akkor is… – mondta Dronton csak lassan felengedve – Mi van ha jel, csak nem fogjuk fel? Lehet, hogy…

– Ugyan már. – mondta Sly és felállt eldobva a kialudt csikket – A világ szép, de nem jelent semmit.

– Ez igenis jelent valamit! – makacskodott Dronton. Maga sem tudta miért, de úgy érezte igaza van.

– És mit jelent, he? – kérdezte Sly gúnyosan – Elég összefüggéstelen dolgok.

– És amit te mondtál… A róka, meg a logika…

– Ugyan már! – felelte Sly – Gyere már! Lehet csak valaki hallott minket és be akart paráztatni. Meg amúgy is akkor a szobor nem kialudt volna, hanem elönti a fény. Esetleg felgyullad egy csipkebokor.

– Akkor is jelentenie kell valamit ennek az egésznek! – mondta Dronton – Leszálltunk, beszélgettünk, te még sírtál is…

– Nana! Csak majdnem!

– … és még csoda is történt! Valaminek változnia kell!

– Csak te beszéled bele! Nem jelent ez szart se! Gyere, tökfej… Megyünk! Holnap másnapos leszel. – Azzal Sly elindult.

Dronton is feltápászkodott. De nem tudott elindulni.

– Ez akkor is jel volt. – motyogta. Elővette az ékszeres dobozt és odatetette az oltárra.

– Kitti, te köpködős rongy, akiről nem tudom, hogy szeressem-e, én most…

Egy pillanatig némán állt. Majd cipőjével elrugdosta még csikkeket az oltártól és Sly után szaladt. Nem volt nehéz utolérni a fiút, az időközben meghúzott egy lapos üveget, amiből később Drontont is megkínálta.

Ma reggel egy pap találta meg az ékszeres dobozt az oltáron. Furcsállta, hogy üres, de azért adománynak hitte és bevitte a templomba. Délután esett.

Posted in Históriák | Comments Off on Jelenés

Elveszve

Keresem, hogy evilág mit jelent.

http://www.google.hu/#sclient=psy-ab&hl=hu&source=hp&q=N%C3%A9ha+egy-egy+r%C3%A9sz+%C3%B6sszecseng.+kumiai.hu%2Fmitemite%2F2011%2F07%2F30%2F139%2F%23comment-61&pbx=1&oq=N%C3%A9ha+egy-egy+r%C3%A9sz+%C3%B6sszecseng.+kumiai.hu%2Fmitemite%2F2011%2F07%2F30%2F139%2F%23comment-61&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l1l247l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2bc327a463f12768&biw=1139&bih=619

Posted in Disc zero | Comments Off on Elveszve

Sherwood (folyt.)

„O nulla!

Inter ea penitus animis, in quantum fieri potest illa modica Acta, quae ultima a miseram, lacrimis in lineis Geneva dapibus comitissa domina Lautriv.

Confidens honestate

Miss Livia Lautriv Vivien.

Last salvus XXIII octobris Sherwood”

 

150. oldal

 

Ez idő tájt nem az ösvényen haladtam, ugyanis nem sokkal korábban észrevettem, hogy a nagymama gyűrűje lecsúszott az ujjamról. Úgy sejtettem, ennek akkor kellett történnie, amikor éppen félre hajtottam egy út fölé hajló ágat. Valószínűleg a kis ékszer megakadt egy kiálló, sápadt göcsörtben és ott is maradt, de sajnos, ez egy olyan rejtély, amit már minden bizonnyal sosem oldok meg. Mert akkor és ott, hogy egy széles kanyart és ezzel az időmet spóroljam, törpemamutomat levezettem a kitaposott útról. Ekkor hallottam meg a már említett első kiáltást. Alaposan megrémültem, talán ijedtemben le is bukfencezem Sütőtökről, ha a kedves állat nem nyúl hátra az ormányával és a derekam köré hajtva azt nem tart meg.

Egy nagyjából velem egy korú fiú feküdt az ösvényektől távol, az erdő közepén, ő kiáltott félelmében. Körülötte megannyi fémes színű hordó gurult szét, egyiknek kiborult folyékony tartalma: gyúlékony, kék olaj volt. A fiúnak gondosan ápolt arca és félelme ellenére is értelmes szeme volt, karja vékony, aranyozott, nemesi származásra valló ingje szét volt gombolva testén, kivillantva ha nem is túlzóan, de kissé testes, izzadságtól zsíros felsőtestét. Ám őt csak futólag tudtam megfigyelni, tekintetemet a fölötte álló alak vonta magára, aki mint egy kurtizán ült a fiún, már-már félisteni magabiztossággal. Kétségtelenül egy férfi volt, habár arcát sötét csuklya takarta el, amely alól csak tincsenként összetapadt, hosszú vörös haja lógott ki. Testén felhajtott gallérú, szakadt zöld ballonkabát olvadt bele az erdő alkonyi, smaragd színű egébe, izmos karján megannyi lánc és karkötő, különböző vallási szimbólumokkal a világk más-más tájairól. Ujjatlan kesztyűs keze, mintha a férfi egy pogány pap lenne, rajzolt olajjal valamit a fiú terebélyes mellkasára, miközben halk, szadista hangjából e-szavakat csíptem el:

– Gyújtogatni akartad az erdőmet… Nem is tudtad, hogy Sherwood maga a tűz? – mondta és bár nem láttam, tudtam, hogy szadista kéjjel vigyorog közben. Kíváncsi lettem volna, hogy mit ért azon, hogy az erdő maga a tűz, de sokkal fontosabbnak éreztem, hogy mielőbb közbe lépjek. Leszálltam Sütőtökről és bízva abban, hogy mamutom nem bolyong el sehova közelebb lopóztam. Hamar találtam az élettelen földön egy nagyobb és erősnek tűnő ágat, amelyet felemeltem, fegyver gyanánt. Még közelebb mentem. A férfi eközben végzett alkotásával, mint onnan már láttam egy mosolygó fejet rajzolt tehetetlen áldozatára, majd annak zsebéből egy ezüstös tárgyat vett elő. Torkomban a látványtól megfagyott a levegő. Egy zippo öngyújtó volt, amelynek lángja kékes fénnyel felragyogott. A fiú reménytelenül próbálta olajos testét elfordítani a tűztől, s mikor látta, hogy reménytelen, ismét felüvöltött, én pedig ijedten sandítottam hátra, remélve, hogy Sütőtök, nem ijedt meg a hangtól és szaladt el, tappancsainak puffanásával felénk irányítva a figyelmet. De legnagyobb meglepetésemre a csöpp mamutnak, akinek alig tíz méterre kellett volna tőlem álldogálnia, nyoma sem volt. Mint szellem tűnt el, titokzatosan. Kissé megrémültem, hogy ettől kezdve hátas állat híján gyalogolhatok, de mivel fülemben még visszhangzott a fiú kiáltása, figyelmemet a fontosabb feladat felé irányítottam.

Tudtam sietnem kell, a csuklyásnak lehetnek társai és a botot könnyen kicsavarhatja a kezemből, ha a közelébe megyek, arról nem is beszélve, hogy ha egyszer meggyújtja a fiút, fogalmam sem volt, hogy olthatnám el víz híján. A meglepetés erejével kellett hatnom.

Szerencsére a csuklyás még kiélvezte a helyzetet, magasra emelve az öngyújtót. Amilyen gyorsan csak tudtam, mögé lopóztam, talán csak pár másodperc volt, de akkori hangulatomban ezer évvel is felért, ráadásul, kétszer még reccsent is alattam pár ágacska. Ilyenkor mindig a torkomban éreztem a szívem és megfagytam, majd amikor láttam, hogy a két alak még mindig egymással van elfoglalva, megnyugodtam. Szinte biztos voltam benne, hogy tervem nem fog sikerülni, a csuklyás úgyis észrevesz.

Mikor végül ütés távolságba kerültem a botommal, nagy levegőt vettem, bár félelmemben inkább tűnt hangos szuszogásnak, halkan lájkoltam karizmaimat, majd vacogó fogakkal és remegő testtel lendítettem.

Következő oldal

Wikipedia

Posted in Históriák | Comments Off on Sherwood (folyt.)

Sherwood

„Kedves megtaláló!

Mély érzések közepette kérem, jutassa el ezt az apró naplót, amelyek talán egy szegény lány utolsó, könnyes sorait tartalmazzák, Genf grófnőjéhez, Lady Lautrivhez.

Bízva becsületességében,

Vivien Livia Lautriv kisasszony.

Utolsó mentés: október 23. Sherwood”

 

149. oldal

 

Drága Mama!

Remélem bármily kalandok közepette is, naplóm eme része elkerül hozzád. Nem tudom képes leszek-e végezni kalandjaim tragikus fordulatainak felsorolásával, mielőtt a két marcona őröm belép és elkísérnek az utolsó utamra. Ezért mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy tisztességem és becsületem végig megőriztem, családunkhoz hű maradtam, nem vétettem se földi, se égi törvények ellen s csupán az elbizakodottság róható fel nekem, hogy hittem, változtathatok sorsomon.

Időm könnyen lehet pillanatokon belül lejár, így sietve neki is kezdek utolsó napom felgöngyölítéséhez. Mint tudod, az év nagy részét Párizsban töltöttem, ha naplóm maradéka is megmarad, terrabájtnyi információt nézegethetsz boldog élményeimről, amit Lord Mathiasnál megszállva töltöttem. A lord nagyszerű ember, ez nem is csoda, hiszen a Tudományos Akadémián tanít és bár ifjú bakfisként oda nem volt bejárásom, elmém sokat pallérozódott környezetében. Bár ne kívántam volna még többet, gondolom most, de persze ez nem volt lehetséges, hiszen olyan hévvel iramlott belém ott a tudás és vele, mintha csak jegyben járnának, a kíváncsiság, hogy elkerülhetetlenül fellobbant elmémben a vágy Oxford iránt is. Az angol kutatók híresek szigorú pontosságukról, ami megdobogtatta csöpp porosz szívem és a lord, ó, a drága, aki nem sejtette, milyen vészt hoz ezzel a fejemre, elintézte utazásom és szállásom a szigetországban.

A hajóút szép volt és kellemes, megismerkedtem a nagy tudású kapitánnyal, akivel valószínűleg az utolsó kellemes beszélgetéseimet töltöttem életemben. Közeledve a kikötőhöz, éppen a díszes hajóorrban álltunk, mögöttünk a kémény búgott attól a fantasztikus erőtől, amely járművünket hajtotta, amikor megkérdezte, szinte illetlenül hirtelen, hogy melyik úton kívánok eljutni Oxfordba, balról vagy jobbról kerülöm-e meg Notthingamet és annak óriási erdejét. Kérdésén meglepődtem és rögtön be is vallottam, nem terveztem kitérőket, egyenesen átvágnék a neves sherwoodi rengetegen. A kapitány erre elfintorította arcát és akkor azt hittem még, tudom mi jár a fejében. Azt gondoltam, hogy ez a férfi minden kedvessége ellenére mégis csak egy alig iskolázott tiszt, akiben a népi hiedelmek még gyökeret eresztenek, bárhogy is küzd ellene. Természetesen én is hallottam Sherwood állítólagos démonairól és szellemeiről, amelyek különös módon megtámadják az átutazókat, de természetesen gyermeki meséknek tekintettem ezeket, mint bármely valamire való robotlány és minden viszontagság ellenére, megőrizve racionális szellememet, tekintem még azoknak ma is. Kikötésnél elbúcsúztam kedves ismerősömtől, aki útitervem ismerete óta morcosan nézett rám sűrű szemöldöke alól és bérelve egy öltöző fülkét, valamint egy törpe mamutot, még azon a délutánon indulni akartam.

A fülkében bekentem magam olajokkal, hajamba a legdíszesebb piros fogaskereket tettem, ízületeimet lájkoltam, hogy jobban mozogjanak és szintetikus selyem bőrömet illendően teljesen befedtem virtuálisszövettel, hogy csupán az arcom látszódjon ki. Így felkészülve, elindultam törpemamutomon, amelyet a kedves gondozó fiúk Sütőtöknek hívtak valamirt és neki vágtam az útnak, amely az utolsó lett életemben.

Alkonytájt értem az erdőhöz, amikor a kék ég a lenyugvó nap sárgás fényeitől smaragd zöld lett és az erdő sápadt fehér fáit megpillantva, ahogy levéltelen ágaikkal markolnak az égbe, mindjárt megértettem a babonák okát. Életnek nyoma sem volt akkor, csak Sütőtök talpainak tompa puffanása visszhangzott hosszan a rengetegben. Nyomott érzéssel mentem végig ezen a csúnya itt hagyott, értelmetlen rezervátumon, amelyet méreténél fogva csak évek alatt lehetett volna teljesen eltüntetni minden hősies szorgalom ellenére is. Már órák óta haladhattam, amikor meghallottam az első szívet tépő kiáltást…

Következő oldal

Posted in Históriák | Comments Off on Sherwood

Az Újbirodalom fáraói

Poros, hűsítő szellő fújt végig Théba kihalt utcáin. Az épületeket befedő puha homokselymet fellibbentette és újat terített szét helyettük. De füstöt is hozott, talán valahol máglyát raktak… Hajnalodik. – állapította meg Antahup, ahogy a Nap vörös korongja méltóságteljes lassúsággal előbukkant a piramis csúcsa körül. Akár egy korona… – gondolta vacogva.

Sokan Ré napisten szekerének gondolták a nézhetetlenül fényes kört az égen, mások Athon minden látó szemét látták benne. De bármelyik Isten is kezdte meg uralkodását az égen, ilyen gyűlölettel még nem kellett szembenéznie, mint ami a roncsolt testű rabszolga szemeiből sugárzott. Talán mégsem élő és gondolkodó lélek volt a hatalmas égitest, hogy nem tántorodott el a megszokott pályájáról a rá és teremtményeire irányzott gyűlölettől.

Csak gyűlt, gyűlt az adrenalin Anathup remegő testétben, de hogy levezesse, karját nem szoríthatta ökölbe, lábával nem rúghatott a házak oldalába, nyelvével nem szórhatott szitkokat a világba. Csak halk, suttogás szerű üvöltés hagyta el a torkát egyfolytában.

Kicsúfolták, megalázták és most még megfosztották az egyetlen dologtól is amit szeretett. Valaki meggyilkolta a fáraó családot és az került a trónra, aki kint hagyta a sivatag közepén múlt éjszaka. Valaki meggyilkolta a fáraó családot és ezzel megölte az egyetlen embert, a fáraó lányát, akit szeretett a világon. Valaki meggyilkolta és ő, Anathup, szerelmét, félelmét és vágyait nem annak az ajkán mesélhette el a halottnak, hanem másnak adta ki legbelsőbb érzéseit, valakinek, aki aljasul kedvese ruháit és koronáját viselte. A világító fejű, a róka lány és a harmadik is… – gondolta fogait szorítva, ha már üvölteni nem tudott és véreres, cafatos fejét teljes erőből a falhoz verte.

A Fantázmagor legénysége bár pusztulna!

 

 

Egy feketén csillogó, sötét férfi állta ki sziklaszilárdan az űr ijesztő végtelenségét a térképteremben. Bár az alakot egy vákuum-biztos, vastag üvegkupola választotta el a sötétségtől, mégis az embernek valahogy az volt az érzése, ahogy a figurát a hatalmas mindenséggel szemben látta, hogy ez az alak vagy rendíthetetlen hős vagy ostoba barom, hogy a puszta fekete, elemi semmi nem szippantja magába. Talán vak volt, gondolhatták az érzékenyebb lelkek, hogy nem fogta el annak az ősi érzésnek a milliószorosa, ami az embert egy tenger horizontját vagy gigászi hegycsúcsokat pillantva borította el még az egy bolygó-korszakban. Itt a világmindenség legszélén, ahova a csillagok fényét és az embert nem szánta a teremtő, látva a végtelen ürességet, a legtöbb lényt elfogta volna a rettegés saját jelentéktelensége miatt.

Ám a férfi, az űrcsatang flotta főmestere, a Francia Akadémia főtanácsának ezüst medálos tagja, kopasz, fénylő üveghomlokával, félszemével és mesterséges lábával, már-már kedvetlenül bámulta a semmit, a Világlélek legbelső érzés kavalkádját, amelyet még aznap át akart lépni. Egy kis, ókori Egyiptomot szimuláló kolóniára irányította a flottát, ahol végre bosszúja talán beteljesedhet. Egy poharat emelt az ajkához és hosszan elemezte magában a nyelvét átjáró ízt. Nem gondolt arra, hogy vajon Gis is ezzel az itallal határozta meg a koordinátákat, sem a bosszú édességére, elnyomta a személyes vágyait, csak az erőteljesen savanykás ízre koncentrált. Koponyája felizzott feketén és az egész flotta egyszerre kelt életre. A csillagok felizzottak és a legénység minden tagja átérezte a főmester gondolatait.

Átléptek a gondolati síkra már, amikor a főmestert ismét elözönlötték érzései. Bosszút esküdött a lánya sírjánál, egy halálos bosszút, egy kívánságot, amelyet fél éve űzött szakadatlan, előbbre helyezve mindennél, ami addig fontos volt neki.

Gis, Chraes, Enumi.

Ha eddig nem…

A Fantázmagor legénysége bár pusztulna!

 

 

Bár a hajnali napfény már elérte a királyi palotát, még így is látszódott falain a távoli máglya fénye. Hatalmas tűz volt, amit a kutyaszerű boszorkány elégetésére raktak. Enumit nem bántották, mielőtt tűzre vetették, végeredményben még hozzá érni is undorodtak.

A lány lehunyta a szemét miközben a tűzhöz vezették. Mit is gondolhatna az ember halála előtt? – kérdezte magától. Azt mondta magának, hogy nem fél a haláltól – mégis ájultan esett volna össze, ha a két rabszolga nem tartja két oldalról. A királylány ruháit nagyrészt letépték róla, abból a szövetből nem egy szolga fogja megvásárolni a szabadságát. De Enumi immár szívesen lett volna rabszolga, mint ennyire tehetetlen. „A csók” gondolta. Anathup varázsa. Egy egész fájdalmasan romantikus történetet mesélt el a csókjával és ő átérezte a nyomorék férfi végtelen szerelmét és fájdalmát. Az érzés ami irányíthatná a Fantázmagort… Ezzel elmenekülhetnének Chraesék… Feltéve, ha még élnek…

A lányt, egy kis felfelé mutató fahídra vezették fel, amit a máglya előtt állítottak fel. Legalább rálökni akarják, nem eleve odakötözték a máglya közepére. Megkötözve várni sokkal idegtépőbb lett volna. – gondolta.

Valahogy jelt kell nekik adnom – rohanta meg hirtelen az érzés, ahogy kilökték a híd szélére. Már érezte a meleget. Érezte, ahogy térdei remegnek. „Bármilyen jelet, mielőtt még…” Egy érdes tenyér lökte meg hátulról.

„Nem” rimánkodott Enumi „Csak még egy másodpercet. Hogy megmenthessem a fiúkat és akkor boldogan halok meg!”

Azzal, a lány a híd szélén megpördült és elkapta a rabszolga izmos karját. Nem védekezni vagy küzdeni akart csak egy utolsó jelet a többieknek. „Végül is nem rondább, mint Anathup” állapította meg, azzal nagy levegőt véve, megcsókolta a rabszolgát. Chraest képzelte maga elé, végül ha meg hal az ember, had álmodozzon. És egy pillanatra tényleg Chraes volt.

A rabszolga döbbenten lökte el magától. Sajnos, Enumi csókja nem volt olyan legendás, mint Anathupé. Nem váltotta meg a világot. De azért talán elmesélik a többieknek, hogy csókolózott halála előtt. Bárcsak ebből értenék…

Enumi halványan elmosolyodott miközben lábai elhagyták a hidat. Zuhanás közben végig simította ajkait.

–          Hé, Gis… – suttogta mielőtt még földet ért volna – Összességében, bekaphatod!

Azzal elérte a lángokat.

 

 

–          Mondj bármit is – mondta Chraes – Azért mégiscsak jobb képű, mint az a rabszolga, akinek a torkán ledugtad a nyelvedet…

–          Chraes? – döbbent meg Enumi, ahogy a fiú karjaiban kijutott a lángok közül. A kapitány oldalról átvetve magát a lángokon elkapta a lányt és két támadót felrúgva földet ért a máglya túloldalán.

–          Látom, amíg aludtam, jól szórakoztatok. – mondta Chraes vigyorogva, miközben letette a lányt és egy pörgő rúgással ismét elintézett egy fanatikus rabszolgát, szinte oda se nézve. A lába, mint egy előre koreografált táncban suhant el éppen a támadója kardja felett, betörve annak orrát. – Gis fáraó lett, te meg bepasizol. De azért mégis – vigyorodott el a fiú – Jobb pasit nem találtál?

–          Mi lenne, ha inkább visszavetnél a tűzbe és nem cikiznél? – kérdezte sértődékenyen Enumi – Amúgy is csak segíteni akartam…

–          Ezért lettél félmeztelen! – mondta Chraes és végigmérte a kisebb tömeget, ami a máglya elé zárta őket.

–          Nem is vagyok félmeztelen! – mondta Enumi – Mind a csípőm, mind a mellem el van takarva a cafatokkal, amit rajtam hagytak.

–          Volt. – mondta Chraes – Sajnos rosszul kaptalak el.

–          Hát már rád sem lehet számítani!?

Chraes még válaszolt volna, ám ebben a pillanatban egy több mint két méteres figura vált ki a tömegből. A rabszolgák kuncogni kezdtek. Kiáltásaik alapján a fickót Zeiffnek hívták és egy megvadult bikát is képes volt lefogni. Enumi úgy érezte ők leginkább a bika szarvaihoz hasonlóak, vékonyka termetükkel az óriás mellett. A rabszolga kezében egy dárda volt, amivel korábban megszúrták Chraest, még a leszállásnál. Az óriás felemelte fegyverét, majd döfött.

Chraes miután megbizonyosodott róla, hogy ha elugrik, Enumit sem találja el a lándzsa, kitért és egy villámgyors mozdulattal hátratolta az óriás álkapcsát.

–          Csak szundikál. – mondta Enuminak, amikor visszaért a lány mellé – Amúgy azzal a lándzsával vigyázz.

–          Fiúk, ezt a tagot már tegnap megöltük! – kiáltotta az egyik rabszolga és teljes erejéből, kardját előreszegezve futni kezdett Chraes felé. A hátára támadt, amíg a kapitány magyarázott.

–          Csak ez a fegyverük veszélyes. – mondta Enuminak hadarva – Mérgezett. Amúgy elég primitív harcmodoruk van szerencsére…

Eddigre már a többi rabszolga is egyszerre rontott a fiúra. Dühösek voltak. Izzó gyűlölettel. A legközelebbi kard lesújtott.

–          Vagy egy fél napig kereste a szervezetem az ellenmérget… Ukhf..

A kard mint a vajat nyeste ketté Chreas koponyáját.

A vágás tulajdonosa Enumi mellett állva elhűlve nézett áldozatára.

– Ki K-ki ő? Hogy… Hogy értette, hogy a szervezete kereste a mérget?

De Enumi nem válaszolt. Csak mosolygott

–          Tudod haver… – mondta Chreas is elvigyorodva – Úgy, hogy halhatatlan vagyok.

És egy könnyed mozdulattal kirántotta fejéből a kardot.

 

 

A Világlélek azon eldugott részén, amely a savanykás íz érzetének volt montázsa a valósággal, egy hadiflotta jelent meg hirtelen. Ez a hely volt felelős annak az italnak élményéért az univerzumban, amit a flotta főmestere felhörpintett. Az éjfekete alak döbbenten nézett körbe.

– Kukh! Hiszen itt semmiféle bolygó nincs! – kiáltotta – Hogy a francba kerültünk ide!?

– Uram – szólalt meg az egyik fiatal másodtiszt, majd nagyot nyelt mielőtt folytatta – Nem lehet, hogy az érzés, amit Ön átadott a flottának nem volt pontos? Talán csak…

A másodtiszt egy pillanat alatt elnémult, ahogy a főmester félszeme rápillantott.

– Az egyiptomi kolónián vannak – mondta ingerülten – Kukh! Az információt maga a helyi képviselő küldte… Bolygónak mindenképpen kéne itt lennie… Kukh… Ki pontosította utoljára a bolygó koordinátáit a központi könyvtárban?

– Uram, úgy látom az utolsó módosítás elég jelentős volt… – mondta a másodtiszt kissé remegve – Egy bizonyos Astri Humwawa hajtotta végre, Chraes kapitány, a Fantázmagor parancsnokának a jegyese… Az Ön lánya volt, Uram…

A másodtisztnek ezek voltak az utolsó szavai mielőtt halántéka a padlóra préselődött.

– Pontosan tisztában vagyok ki volt a lányom – sziszegte a főmester beosztottjának a fülébe és a kesztyűjén át szinte érezte ahogy repedezni kezd a férfi koponyája – Kukh… Sajnos, szegényke élete vége felé megőrült és egyfolytában olyasmiket tett, ami későbbi gyilkosait elrejti előlem. Kukh! Nem tudta ki vagy mi a jó neki, mintha csak…

De nem fejezte be. Egy halotthoz értelmetlen volt beszélni.

–          Irányt váltunk, kukh! – kiáltotta felpillantva – Szóljon a kapitánynak, kérem a módosítás előtti koordinátákat.

Pár perc múlva a hajót újra elborította egy érzés, de valahogy most az egész legénységen nehezebben tudott úrrá lenni.

 

 

–          A fáraó lánya életben van, amúgy… – mondta Gis és kidörzsölte az álmosságot a szeméből – Szal nem kell aggódni. Errefelé, ha valakinek van energia ágyúja egyértelműen egy túlhidratáló sugarat fog használni, ha valakivel végezni akar. A sugár vízgőz alapú és azért kegyetlen, mert errefelé az emberek inkább szomjan szoktak halni. Ráadásul az itteniek szervezete is érzékenyebb a túl sok folyadékra.

–          De akkor, hogy élte túl pont a lány? – kérdezte Chraes hangja az adóvevőből.

–          Meglepő módon pont szüksége volt egy kis dehidratlásra, mert… – itt Gis egy kis szünetet tartott – Kibaszottul részeg volt!

–          Igen, azt én is éreztem, amikor odaadta a ruhát. Ahogy te is az vagy. – mondta Enumi és eltakarta az arcát a szag miatt. Új típusú adóvevők voltak, amik akkor születtek, amikor az emberek hiányolták a távkommunikáció életszerűségét. Ezek az eszközök nem csak képet és hangot, de illatot, légnyomás egyenlítést és sok más egyebet is cseréltek a felek között.

–          Mindenesetre – mondta Gis ásítva egyet – Örülök, hogy még azelőtt felébredtél, hogy Hórusz eljutott a koporsódhoz.

–          Na, ja és így segíthettem szegény Enumin…

–          Mi? – döbbent meg Gis. Enumi azonnal érezte, hogy egy kilátástalan veszekedés elején tartanak.

–          Nos, igen, de csak páran voltak – mondta Chraes – Semmi komoly. Nem szimpatizáltak a kutyákkal.

–          Róka… – javította ki Enumi megszokásból. Mit szólna az apja, ha látná, hogy egy egész birodalom nem ismeri fel az ősi, családi jelképet?

–          Hát persze a tűz… – mondta Gis és hirtelen elvörösödött – Szóval, kihagytatok a kalandból…

–          Nem, Gis, még éppen eléggé…

–          Kihagytatok!?  – vágott a lány szavába a főmester – Hányszor mondjam még, hogy élmények nélkül nem tudom vezetni a hajót!?

–          Gis – emelte fel a hangját Chraes – Ha téged kerestelek volna meg előbb, Enumi már nem élne. Amúgy se tudtam mi az a tűz, csak…

–          Hát nem érted!!?? – kérdezte Gis ordítva – Tényleg nem fogod fel!? Nekem mindig, érted, mindig ott kell lennem!

–          Sajnos, az egóddal nem mindig férsz oda az első sorba! – felelte Chraes – Most is hála neked, nem tudunk elmenni, mert fáraóvá neveztetted ki magad! Csak mert neked minden lehetőséget meg kell ragadnod és minden lányt meg kell dugnod!

–          Fiúk, szorít az idő…

–          Jól van, rendben… – mondta Chraes és rácsapott az asztalra. De Gisen látszott, hogy még mindig ideges – Mi hitelesíti a fáraóságot?

–          Egy tábla, amibe a fáraó az utódja nevét vésette. – mondta Enumi – Ez általában a fia vagy a tanácsosa, hacsak nem rendelkezik máshogy…

–          És gondolom most nem rendelkezett… – mondta Chraes – Ezt ki nézi meg?

–          A fáraójelölt, mások kíséretében…

–          Akkor hamisítanunk kell… – mondta Chraes – Gis! Megpróbálom kicserélni, te ne tegyél semmit, csak húzd az időt. Eléggé sietnünk kell, ugye mert jönnek a…

–          Menjetek a jó büdös… – mondta Gis, ahogy hirtelen kirobbant a mérge. Megszakította a vételt. Még, hogy húzza az időt… Persze… Hát ő most a fáraó jelölt vagy mi a franc??

 

 

Kicsivel késöbb Hórusz döbbenten hallgatta a híreket a trónteremben.

–          És azt mondtad neki, hogy az egész őrség tudja, hogy valószínűleg valaki meg akarja hamisítani a végrendeletet? – kérdezte a szolgát és a csőre csak úgy pattogott beszéd közben – És hogy bárki is az le fogják fejezni, ha nem hivatalosan nyúl a végrendelethez?

–          Igen, Istenem.

–          És azt, hogy a flotta közeleg? Meg, hogy őrség vigyázz, nehogy a fáraó elhagyja Szent palotáját?

–          Ezt is Istenem… – felelte a szolga és kezdte kínosan érezni magát, ahogy Egyiptom főistene zavarba jön válaszaitól.

–          És mégsem szökni akar, hanem koronázást. Mégpedig azonnal. Mondott valamit, hogy mit akar még tenni?

–          Arról nem felség… – válaszolta a szolga és elfordította tekintetét.

–          Hát akkor miről?

–          Hogy ünnepséget akar. Egy fél óra múlva minden lakost, nemest és rabszolgát a szentély főbejárata előtt akar látni, ahogy őt ünneplik.

–          Mindenkit? – döbbent meg, ha lehet még jobban Hórusz.

–          Igen, Istenem. Mindenkit. Ezt igen sokszor hangsúlyozta is.

–          Ezt a pózőrt… – vigyorodott el elismerően Hórusz – És már intézkedtél?

–          Igen, Istenem. A lovasok szélvészként vágtatnak fel alá a városban. – mondta a szolga és kicsit büszke volt magára – Még az őröket is odarendeltük mindenhonnan. A városszéléről is.

–          Na, várj! – mondta Hórusz és hirtelen pördült egyet vele a világ. Ez a villogó fejű még se lenne ennyire hólyag? – Ennek a szentélynek hány bejárata van?

–          Van egy kicsi, hátul is, Istenem – felelte a szolga – Miért? Érdekes, ezt a fáraó jelölt is megkérdezte…

–          Add le ismét az őrségnek a névtelen tippet, hogy valaki el akarja lopni a fáraó utolsó rendeletét.

–          De, Istenem, miből…

–          Csak tedd.

A szolga nem értett semmit. Akkor utoljára úgy érezte tényleg egy természeti erővel van dolga. Vagy egy Istennel.

 

 

Az űrflotta még két irányváltás után végre megkezdte a landolást az ókori Egyiptomba. A lány úgy nézett ki sokkal jobban megbabrálta a könyvtárat, mint hitték. Még hat tiszt lelte halálát aznap a parancsnoki csatangon.

Odalenn a birodalomban pedig kezdetét vette az ünnepség, persze Hórusz ebből semmit sem látott. Amikor az öltöztető rabszolgák elhagyták a szobáját, a hamarjában kinevezett ceremóniamesterek érkezése előtt, kiosont a szobájából. Mellékutcákon keresztül megkerülte a szentélyt (szerencséjére már mindenki a főbejáratnál várt), majd belépett a hátsó kapun. A terem homályba burkolózott, csupán egy hatalmas, színarany szekrény állt benne, a főbejárat felé, Hórusznak háttal.

Felizzította az energia ágyúját. „Még egy pillanat” gondolta „Egy utolsó pillanat”.

Azzal térdeit behajlította és a szekrény túl felére vette magát. Elképesztően gyors volt. Isteni mutációja ugyanis nem merült ki arca átalakításában és hangjának megnövelésében. Izmai is emberfelettiek voltak, valószínűleg nem akadt párja a közeli galaxisokban.

Hórusz automatikusan tüzelt is, még mielőtt látta volna a célt. Tűzzel. Had égjen a nyavalyás.

Ám lövedéke nem ért célba.

A terem rajta és a ládán kívül üres volt.

„Előbb érkeztem?” kérdezte magától és visszanézett a hátsó bejáratra. Mindenkit a másik kapuhoz rendelt. Még az őröket is. Egyértelmű, hogy itt akar belopózni, az a hólyag Gis. Vagy már ellopta volna a végrendelkezést?

Hórusz óvatosan kinyitotta a szekrényt. A tábla benne volt. Ahogy sejtette. A következő fáraó a korábbi fáraó tanácsosa lesz.

Még egy trükkre gyanakodva kiemelte a táblát, de semmi. Már visszatette volna, amikor egy hang állította meg.

–          Add fel, Hórusz!

–          Gis! – kiáltotta az Isten, felnevetett – Már megijedtem! Hát tényleg bejöttél a hátul, hogy beelőz mindenkit és kicseréld a táblákat?

–          Nos, előfordulhat… – mondta Gis – De sokkal valószínűbb, hogy a főbejáraton jöttem, mint egy ostoba hólyag.

Hórusz ijedten kapta fel a fejét. A teljes város állt ott a kapuban, élükön a világító fejű főmesterrel.

–          Őrség! – kiáltotta Gis – Kivételesen igaz volt a pletyka, tényleg valaki csalni akart a választáson… Vagyis nem választás, hanem kinevezés, mindegy… (Érthető féltékenység…) Vigyétek!

–          Te szemét!! – kiáltotta Hórusz, de négy rabszolga fogta le, így nem tudta használni a fegyverét – Ne érjetek hozzám! – kiáltott rájuk, de hiába.

–          Nos, uraim – szólt Gis a rabszolgákhoz felkapva a rendeletet – Önök tudnak olvasni?

–          Mi… Nem… – hebegték a szolgák és zavartan egymásra néztek.

–          Kár, pedig az előző fáraó rendelete egész érdekes…

–          Hazudni fog! – kiáltotta Hórusz és az őt cipelő őrök megzavarodtak.

–          Ugyan miért hazudnék magam ellen? – kérdezte Gis – Nem én leszek a fáraó…

–          Ostoba! – nevetett fel Hórusz – Ha engem nevezel ki, akkor…

–          Nem, dehogy… – mondta Gis – Téged csipegetésre rendelt a főtéren. Ellenben, nem is fáraó lesz, hanem… hanem… liónya… leónya… Jaj, ezek a hieroglifák… Lánya! Nos, a fáraó lánya lesz a fáraóné!

–          Ez elképesztő! – mondta valaki.

–          Hihetetlen!

–          De… De akkor ki lesz a fáraó!? – kérdezte egy erőszakosabb szolga.

–          Hát nem tom… – mondta Gis – Gondolom bárki, akit ő választ magának…

–          De fura! Bárkit?

–          Rabszolgát is?

–          Tényleg, rabszolgát is?

–          Úgy néz ki… – mondta Gis – Nem írja… Miért van ötletük, hogy kit választ?

A rabszolgák sokat mondóan egymásra vigyorogtak.

– Nos, van egy jelölt… – suttogták titokzatosan.

– Nos, ez remek. – mondta Gis és felsóhajtott – Ez egészen meglepett.

– Hazudsz!!! – kiáltotta Hórusz – Anathup…

– Zárják már kalitkába! – mondta Gis és az őrök végre elvitték az Istent. A főmester is indult volna, ám egy szolga még feltartotta.

– És izé… Ezt tuti, hogy a fáraó írta?

– Látja alul azt az öt jelet?

– Igen…

– Nos – mondta Gis – F, Á, R, Ü, Ó. Ez biztos egy aláírás, de vajon kié?

– Nem, fáraó????

– De tényleg! – csapta össze a kezét Gis – A hülye hieroglifákkal mindig is betűzési problémáim voltak…

– De a hieroglifás írás nem képírás? Tudja, képek, nem betűk… – kérdezte valaki.

– Általános tévedés. – felelte Gis és roppant határozott képet vágott, miközben eloldalgott –
Amúgy is… Én ne tudnám? Amúgy is, itt az áll, hogy én vagyok az egyiptomiak fára… fára… fáradhatatlan ivója. Szóval, azért egy szobrot emeljenek!

 

 

–          Most akkor Gis is megcsókolja Anathupot? – kérdezte a Fantázmagor parancsnoki hídján Enumi egy alkoholos pálcikával a szájában. Az űrcsatang lassan emelkedett el a bolygótól.

–          Csak te vagy az, aki folyton smárolni szeretne. – mondta Chraes gúnyolódva – Gis megelégszik a lányokkal, akik tetszenek neki és nem ám minden szembe jövő rabszolga…

–          Vicces! Mondtam már, hogy csak üzenetet akartam hagyni nektek… – zsörtölődött Enumi. Valahogy most nem ízlett az alkoholos pálcika. Talán Anathup csókja? Vagy az, hogy majdnem halálát lelte egy világvégi birodalomban? – De, hogy akarunk elmenni? Ha így emelkedünk, hamarosan karambolozunk az akadémiai flottával!

–          Aggodalomra semmi ok, hű legénységem! – mondta Chraes és kényelmesen hátradőlt egy elnyűtt, de így is kényelmes bőrfotelben – A te lélekgrafikonod alapból rajta van a hajón. Gis csak ellenőrzi, hogy mi változott benned a csók hatására és az nagyjából elég. Még mielőtt kiszúrnának eltűnünk a Világlélekben, ígérem!

–          Azért… – kezdte Enumi, de elakadt a szava. A hajó beindult, egy pillanatra újraérezte ajkain Anathup csókját, majd a kijelzők megugrottak. A semmi közepére kerültek, olyan gyorsan, ahogy csak a gondolat haladhat.

–          Hát nem voltunk túl pontosak… – mondta Chraes a műszerekre pillantva – A célbolygó háromszáz csillagászati egységre van. De egy ilyen áttételes érzelemhez képest, nem is rossz. Be kell látni Gis tehetséges…

–          Miért ne lennék az? – kérdezte a fénylő fejű fiú hirtelen belépve. Kicsit megizzadt. – Ez mindig is alap volt.

–          Te, Gis… – váltott témát Enumi gyorsan, miközben egy szemetesbe dobta a pálcikát – Honnan tudtad, hogy a rabszolgák nem tudnak olvasni? Már megint kicsit olyan, mintha az egészet megtervezted volna…

–          De hiszen ez nyilvánvaló lehetett bárkinek. – mondta Gis és mint egy király a trónszékbe ült le az egyik fotelbe – A rabszolgák, korcsok nem csak testben és rangban nyomorékok.

–          Hogy mondhatsz ilyet? – kérdezte Enumi – Engem is boszorkánynak néztek! Az majdnem nyomorék…

–          De csak egy rövid időre. – mondta Gis – És még így is eszedbe jutott, hogy a világ szar és végezni kéne mindenkivel… Gondolj bele, milyen lehet Anathupnak. – majd öntelten hozzá tette – Nem véletlenül őt tettem utódommá a fáraói széken.

–          Hogyan? – kérdezte Chraes – Azt hittem csak jót akartál a…

–          Dehogy. – mondta Gis – Anathup egy korcs rabszolga, aki fáraó lett. Ráadásul izzik a gyűlölettől. A pincékben a helye, nem a trónon. Szerinted mekkora káoszt fog okozni a birodalomban? Tönkre zúzza az egész tízezer évvel elmaradt birodalmat.

–          Végre! – kiáltott fel Enumi – Olyan igazságtalan volt, hogy létrehozták a rabszolgaságot, csak, hogy figyeljék a rendszert és…

–          Cö… – nevetett fel Gis – Kit érdekelnek a rabszolgák? De a flotta… Elég sok időre lefoglalja, amíg megoldja a nyomorék fáraóval kezdenek valamit. Nem nagyon fognak utolérni, amíg azt a korcsot…

–          Hogy lehetsz ennyire önző!? – kiáltotta Enumi – Chraes dobjuk ki már valahol, miért, miért kell… – és minden szerelmével erősített reménnyel nézett a kapitányára. – Könyörgök… Hogy viselhetjük el, hogy mindig…

–          Csend! – kiáltotta a kapitány, mire Enumi megszeppent. – Hogy lenne ezen a hajón bárki önző? Elfeledkezel a célunkról? Hogy kiről mondtunk le és kiért csináljuk? A halállal randevúzunk, hogy visszahozzuk a barátunkat.

–          A te barátnődet. – mondta Enumi sziszegve – Ezért elloptunk egy hajót és feladtunk mindent, ami normális. Ha nyugodni hagynánk azt a ribancot, akkor… akkor… – majd elfordult és elindult az ajtó felé. Kilépés előtt még odavetette. – És még mi ítélkezünk a korcsok felett, akik bosszút akarnak. Szánalmas!

Azzal elindult a kabinjába, az alkoholos pálcikái felé, miközben a Fantázmagor méltóságteljesen siklott tovább a Világlélek sötétjében. Még hosszú ideig maradt itt…

 

VÉGE (?)

 

Posted in New generation | Comments Off on Az Újbirodalom fáraói

Az Óbirodalom virágzása és bukása

Az épülő halotti piramis oldalán ülni, körülöttünk a csillagokkal és a tengerszerűen végtelen homoksivataggal – Gis ott és akkor nem tudott elképzelni királyabb helyet a birodalomban. Ajkához emelte az oda lenn talált kanópusz edényt, amelyet borospohárnak használt jelenleg és szemét jól eső nyugalommal legeltette a látványon. Igaz, ennek a látványnak se a csillagokhoz, se a sivataghoz nem volt köze.

–          Mi mind rabszolgák vagyunk. – mondta a fáraó lánya és selymes kezével végig simított elnyújtózó, tökéletes testén. Láthatóan izzadni kezdett a ruhája alatt a nem kevés bortól, amit Gis beléje töltött, ez számára roppant kényelmetlen lehetett és erősen kellett küzdenie az erkölcsösségének, hogy le ne vetkőzzön. Gis azt remélte, hogy még egy kis utántöltés után az erkölcsösség veszít. – Egy adag rabszolgát űztek egy távoli helyről ide – folytatta a lány csillogó, részeg szemekkel – és büntetésből visszavetették a civilizációjukat évezredekkel. Ezt azért tették, mert így a tudósok – itt egy pillanatra félő volt, hogy az uralkodó lánya kidobja a taccsot – elszigetelt helyen tudják tanulmányozni a múltjukat. Izé… Minket. Mert mi vagyunk a múlt! De mi a jelen! Mi a jelen? Mi lesz ha nem lesz fáraó…

–          Demokrácia asszem. – mondta Gis határozottan, de igazából csak sejtései voltak, mert a történelem sosem volt az erőssége – Az ilyen cucc, amikor mindenki egyenlő szinten van a társadalmi (hogyishívják?) ranglétrán.

–          A fáraó is meg a rabszolga is? – kérdezte a lány és Gisnek el kellett kapnia, nehogy lebukfencezzen a piramis oldalán. A hirtelen mozdulattól a fiú vállán alvó Fürrencs, a jéghideg testű szalamandra felriadt és egy gyors helyzet felmérés után, Gis úgy érezte megvetően néz rá a kis állat. „Még mindig nem volt meg?” kérdezte tekintetével „Ennyi idővel és borral sem fektetted meg a lányt? Öregszel, haver! Szánalmas!” Gis egy mérges mozdluattal megrántotta a vállát, amire Fürrencs lecsúszott a fiú hátán. Messze a vállán kialakított kényelmes kuckótól.

–          Igen, mindenki egyenlő… Legalábbis elméletben. Ott például simán szeretkezhet bárki, a vezető lánya és mondjuk a főnemes idegen is. – mondta Gis reménykedve.

–          A vezető lánya? – sikított fel a lány – Az pont olyan mint én!!!

Neked nem lehet egyértelmű célzást tenni, igaz bogaram? – gondolta magában Gis, úgyhogy jobb híján feladva a részeg romantikázást, ajkait a lány ajkai felé kezdte tolni. Ám legnagyobb meglepetésére, mielőtt elérhette volna, a lány felkiáltott:

–          Én szerelmes vagyok!!!

–          Na, az király! – mondta Gis boldogan és folytatta a mozdulatot.

–          Nem beléd, te bolond! – mondta a lány és ellökte a fénylő fejet a sajátjától – De nem mondom meg kibe! Nem olyan szép… – tette hozzá szomorúan.

–          Jaj, csak azt ne mondd, hogy Hóruszba…

–          Nem te hülye… – mondta a lány – Apámnak szolgál fel, mert viccesen mozog. Földöncsúszónak hívjuk.

–          Miért csúszik a földön? – kérdezte Gis és érezte, hogy neki is a fejébe szállt az ital.

–          Mert máshogy nem tud menni!

–          Meg van kötözve? – kérdezte Gis teljesen értetlenül. Csak egy megoldás jutott eszébe az alkohol ellen. Még több alkohol.

–          Barom vagy. – jelentette ki a lány és ismét vészesen megingott az egyensúlya – Tudom, hogy ő is szeret… Jé, egy gyík!

–          Egy szalamandra. – bökött Gis a visszamászó Fürrencsre – De ne érintsd meg, mert nagyon hideg.

–          Mint a jégkocka?

–          Igen, pont mint a jégkocka. – mondta Gis és immár biztos volt benne, hogy ezen az estén ezzel a lánnyal nem fog szeretkezni a hatalmas gúla alakú sírkövön. Aztán hirtelen felderengett neki valami. – Te várj! Te nem Anathupról beszélsz? Nem ő a szerelmed? Ilyen bazi gusztustalan csávó, kezek nélkül…

–          Róla! – mondta a lány és kacagott – Akit ti kerestek… Meg az a róka lány…

–          És azt mondod viccesen mozog?

–          Én szeretem őt! Tényleg! Mert kitartó, mert csúnya, mert szeretnivaló, mert…

–          Bocsáss meg, de beszélnem kell Enumival… – mondta Gis – Indulnunk kell azonnal.

–          A róka lánnyal? A hülye fülekkel?

–          Igen vele… – mondta Gis – És ha már itt tartunk adhatnál valami fejfedőt. Láttam az Aidát egyszer (asszem operett vagy mi), ott a fáraólánynak rengeteg ruhája volt, szóval biztos neked is van valami kalapod vagy bukósisakod…

–          Bukósisak, rókalány, BUKÓSISAK, RÓKALÁNY! – kiabálta a fáraó lánya, majd hirtelen témát váltva – A rókalány? Én meg azt hittem, barátom, velem akarsz dugni! BUKÓSISAKBAN!

–          Majd legközelebb – mondta Gis, azzal igyekezett lesegíteni a lányt, akit inkább a gravitáció ösztökélt lefele, mit sem az akarata.

–          Részeg vagyok asszem – mondta hirtelen a lány lefelé menet – Hórusz meg fog ölni minket…

–          Csak kibírja valahogy ha oda hánysz a palotába… – mondta Gis – Amúgy vajon milyen lehet csőrön át hányni? Sok minden megakadhat ott alul…

–          Nem érted! – mondta a lány kiáltva – Tényleg meg fog ölni! Nem csak ezért…

–          Ugyan már.

–          Tényleg! – kiáltotta a lány és Gis döbbenten nézett a szemébe. – Meg fog ölni… Most valahogy nem tűnt részegnek a lány.

 

Enumi kétségbeesve ült a Fantázmagor „nappalinak” hívott parancsnoki hídján játékkonzolok és tényleges vezérlő műszerek között. Immár negyedszerre olvasta végig Anathup versét a szerelemről, amelyet legjobb esetben is csak dadaista szószedetnek lehetett hívni, habár Enumi meglepetésére, a korcs férfi meglepően sokat tudott a szerelemről, ám ezt semmilyen írott nyelven nem tudta kifejezni valószínűleg. Mivel az Anathup által ismert primitív hieroglifás írással semmire sem mentek (habár Anathup a pislogáson kívül ezzel kommunikált a külvilággal), megtanított még neki néhány egyszerű ábécét az elmúlt hat órában, láthatóan feleslegesen. Szerzett pár művégtagot a tanulás szüneteiben (vagy inkább abszolút holtpontjain), amiket először Anathup nem volt hajlandó felvenni, majd amikor mégis, a járás is kihívás volt, nemhogy valami táncszerű önkifejezés. Ráadásul, Anathup, akárcsak a többi egyiptomi, megvetéssel és gyűlölettel nézett Enumira a fülei és a farka miatt. Végeredményben a tanítás legjobb esetben is óriási kudarc volt.

Az sem hozott megkönnyebbülést, amikor Gis befutott a következő szavakkal:

–          Meg van a megoldás!

–          Megbasztad a lányt és te vagy az új fáraó? – kérdezte Enumi a lehető legközönségesebben. Nem tudott magától elég távoli helyet, ahova Gist kívánta volna ebben a pillanatban.

–          Még nem. – mondta Gis – Ellenben zsenialitásom ismét megnyilatkozik, halld szavam és okulj!

–          Ne kímélj. – mondta Enumi és nagyon örült, hogy kitette az orgazmus pálcikáit a zsebéből. Most vagy gondolkodás nélkül elszívná őket, vagy agyonverné velük a fiút. Aztán egészen hirtelen lehiggadt. – Jól van bocsánat. – mondta – Hallgatlak, ó, uram. – tette hozzá még kedvesebben, sőt még mosolygott is. Legalább ők ne veszekedjenek.

–          Szerintem eddig végig, olyan dolgokat akartunk Anathupra erőltetni, amik teljesen idegenek tőle.

–          Igen, ez feltűnt. – mondta a lány és a nappali ajtajára nézett, ami mögül szinte átsütött Anathup gyűlölködő pillantása. – Se verset írni, se festeni, se…

–          De valamiben különleges! – mondta Gis – Ami miatt lehet ő az egyetlen az univerzum ezen részén aki magas művészetre hivatott. Tudod mi ez?

–          Nos?

–          A mozgása! – mondta lelkesen – A hülye mozgása miatt szolgál fel. Erre képes csak ő. Ezért különleges… Ééérted…

–          Figyelj, Gis…

–          Minden összeáll! Mivel máshogy nem tudja kifejezni magát…

–          Gis…

–          Nem tud beszélni, járni, főzni, rendesen írni… Minden kifejezése a mozgásába összpontosul. A fáraó lánya szerelmes belé, innen tudom!

–          Gis! – szakította félbe erőszakosan a lány a főmester monológját – Egy fél napon keresztül vizsgáltam, a mozgása volt az első amit néztem.

–          Rosszul nézted!

–          Nem, Gis… – mondta a lány – Tudom, hogy ez fájni fog, de szerintem te nézted el a műszereidet. Ő nem művész, nincs benne I-sejt…

–          Kételkedsz bennem?

–          Nem, csak…

–          Azt kérdeztem kételkedsz bennem!? – kérdezte Gis a nem rég megivott bortól a szokásosnál is erőszakosabban. Enumi lehajtotta a fejét megadóan.

–          Tudod, az a baj, hogy Anathup tele van dühvel. – magyarázta halkan – Mérges, iszonyatosan mérges, a sok megaláztatás és minden más miatt. Legszívesebben elpusztítaná az egész világot… Nem csak úgy mint te vagy én amikor rossz kedvünk van, hanem tényleg. Azért vettem le a művégtagjait, mert ha rajta hagyom megöl valakit… Így hiába lenne okos, tehetséges vagy bármi, nehezen tudnám elképzelni, hogy pont a szerelemről alkotna bármit is…

–          Akkor itt ragadtunk? – kérdezte Gis bánatosan.

–          Nem tudom. – mondta a lány és megrázta göndör fürtjeit – Nem szabad. Ha utolér a Francia Akadémia hadserege… Hiába loptuk el a világ leggyorsabb hajóját, ha nem tudjuk irányítani, mert kilőtték a könyvtárunkat…

–          Tehát szorít az idő. – mondta Gis – Menj vissza a palotába. Aludj. Én itt maradok Anathuppal. Most én jövök…

–          De te részeg vagy! – mondta Enumi, de Gis csak elvigyorodott erre.

–          Részeg. Tehát csúcsformában. – azzal kacsintott egyet és belépett a nappaliba Anathuphoz.

 

 

–          Te még mindig randa vagy, haver, rád férne egy kezelés. – mondta Gis belépve – Érted keze-lés. Na, kámón…

Azzal megragadta a babakocsit ami Anathup ideiglenes szállító eszköze volt (senki sem tudta mit keresett egy babakocsi a hajón), majd nagy lendülettel tolni kezdte. Az volt a terve, hogy belelkesíti Anathupot az űrcsatang működése iránt és ez majd ráveszi arra a korcsot, hogy produkáljon valamit. Be kellett vallania, azért fájt az egójának, hogy esetleg ez a nyomorék a kiválasztott. Persze – nyugtatta magát – a művészet bizonyos fokú ostobasággal párosul a korban. A legtöbb nagyember azért nem tudott művészeti alkotást létrehozni, mert előbb elemezték ki, mint hogy megalkották volna. Tiszta kommunikációként tudták kezelni csak a művészetet vagy egyszerű spontán ostobaságok sorozatának (hülyén járni egyenlő táncolni), habár még a spontán dolgok is elárultak valamit az ember jelleméről. (Miért pont mindig hátra lép, összegörnyed, begubódzik, stb).

Gis megnyomott menet közben egy nagy vörös gombot a falon, majd a hajó élőteste, mint valami teleportszerűen dolgozó emésztőrendszer, átdobta őket a hajó közepén lévő üveggömbbe.

Gis gonosz örömmel vette észre, ahogy Anathup halálra rémül, amikor hirtelen megállástól elmúlt a szédülése és észrevette, hogy eltűnt a tolókocsija, majd még inkább, amikor rájött, hogy egyik pillanatról a másikra egészen máshová került.

–          Nyugi már, nyomi. – mondta Gis – Még mindig a hajón vagy. Itt nincs tömegvonzás, lebegünk Most pedig figyelj és próbálj meg nem lábatlankodni. Bár ez talán nehéz lesz.

Azzal a világító fejű fiú lehunyta a szemét. A legtöbb érzésben csak akkor tudott elmerülni ha kívülről láthatta, valami anyagi materializációban, költeményben, festményben. De volt pár, alapérzése, amit ezek nélkül is elő tudott hívni.

–          Na, bébi, most figyelj. – mondta és a fején a fény tüskék nőni kezdtek – Szabadság!

Az üveggömb Anathup legnagyobb döbbenetére egy pillanatra megremegett.

–          Rock! – kiáltotta Gis és a fények immár az egész gömböt betöltötték – Zúzás! Metál! Egy, egy, egy-két-há és!!

És ekkor az egész hajó életre kelt. Légörvények, fények keltek őrülten gyönyörű táncra mindenütt, felüvöltöttek a hangszórók és a hatalmas lebegő test beleélvezett Gis érzéseibe. Mintha ezer szupernóva robbant volna szét és ők ott álltak volna a közepén s a lángoktól feltüzelve egy soha véget nem érő, sosem elég hangos üvöltésben teljesedne ki az egész Világlélek. Egy pillanatra elérhették a világmindenség széleit, sőt azontúl is a lét esszenciáját zabálhatták magukba teli pofával. Nem volt hely, érzés, ami ezzel felérhetett.

Majd a hangok csillapodni kezdett, a fények halványultak, a levegő megnyugodott. Mintha hirtelen egy vadul száguldó lovat szabályoznának meg és kényszerítenének ügetésre, majd megállásra.

–          Na, leesett az arcod? – kérdezte Gis, ahogy a tüskéivel egyetemben a világ visszaért normál állapotába és egy kis cafatot piszkált ki a fogai közül kisujjával, mintha az előbb a világ legtermészetesebb dolgát élték volna át.

Anathup vagy egy teljes percig megfagyva lebegett az üveggömb egyik szélén, majd egészen váratlanul testét összegörnyesztette. Mint egy repülő giliszta lőtt ki és teljes erejével izzó dühvel rontott neki Gisnek. A főmester gyomrába fúródott a feje, aki ettől hátrarepült és pár csepp vért köpött.

–          Te barom! – mondta Gis, azzal a karján lévő távirányítón villám gyorsan megnyomott valamit. Anathup korcs teste újabb támadásra indult, ám mielőtt még másodszor is nekiszáguldhatott volna a fiúnak, egy gennyes csáp belsejében találta magát, amely szabályosan kilőtt vele a az űrhajóból. A következő pillanatban a rabszolga már az űrcsatang alatt feküdt a földön, sajgó gerinccel és koponyával.

–          Állat… – mormogta Gis lepillantva a gömbből a sötétben fekvő alakszerűségre. Megnyomott egy másik gombot a távirányítóján és egy pillanat múlva már a „nappaliban” volt. Dühtől vacogva rúgott bele az egyik konzolba.

–          Nem igaz! – kiáltotta – És ez a barom lenne művész!? Mintha csak direkt őt találták volna ki, hogy szívjunk! Mintha…

Ám hirtelen abba hagyta a kiabálást és elmerengett a „találták” szón. Pont egy agresszív, semmihez nem értő ember. Honnan is tudjuk, hogy ő Anathup? Hórusz…

Gis egy pillanatra nagyon hülyén érezte magát, de egója egy pillanat alatt úrrá lett a helyzeten. A fáraó lánya azzal a szerelmi dumával… Nem rossz Hórusz, nem rossz… – gondolta – De még nem tudod kivel kezdtél ki.

Azzal felkapott egy energiaágyút és egy csáppal leereszkedett a homokra. Az, hogy „ál-Anathuppal” mi van nem érdekelte. Futva indult a palota felé.

 

Anathup izzó gyűlölete azonnal lehiggadt, amint felfogta a helyzetét. Nem mintha lehetetlen lett volna, hogy lekússza a távolságot a hajó és a palota között, máskor is megtette már, de nem véresen és fáradtan és pláne nem sötétben. Egyrészt a földdel egyvonalban nem látta a fényeket és mivel forgalom sem volt, egyszerűen nem tudta merre kell elindulnia. Találomra kiválasztott egy irányt. Legjobban a keselyűktől félt, hogy hullának nézik és belé marnak. Még csak valami bot sem volt a szájában, hogy elhessegethesse őket esetleg, bár nem sok reményt fűzött volna az életben maradásához akkor sem. Már vagy kétszáz métert tett meg, amikor a távolban egy kis táblát vett észre. Rossz irányba jött.

Kínkeserves lassúsággal indult visszafele. Szárnysuhogást hallott. Nem akart felnézni, hogy meg tudja valódi szárnyak vagy csak képzelődött-e.

Gyűlölte a világot. Magát is, anyját is, hogy ilyen korcs életnek adott lelket és leginkább a magukat istennek és fáraónak kiadó pöffeszkedő rohadékokat. Ha csak egyetlen ujja is lenne, amivel egy kis mérget csöpögtethetne az ételbe, amit neki, mint látványosságnak, a Földöncsúszónak kell felszolgálnia, boldogan halt volna meg.

Hirtelen megállt. Lépéseket hallott. Így a földön feküdve ezt jóval könnyebb volt kivenni. Talán az a beképzelt kopasz barom jön vissza. Elhatározta, hogy megöli. Előbb hagyja, hogy elbotoljon benne a fiú vagy átharapja a lábán az izmokat és ha már Gis is a földön van, kiharapja az ádámcsutkáját. Utána nem bánja ha őt is megölik. Csak egy dolog tarthatta volna vissza, de az most messze volt.

 

Enumi végig simította az ajkait, de azonnal tüsszentenie is kellett. A ruha, amelyet éppen viselt, teljesen kikészítette. Az ujja valahányszor közelebb ért az orrához, allergiás tüneteket okozott. Nátha és furi pattanások az orrán. Az rendben van, hogy a királylány volt olyan kedves, hogy adott valami öltözetet, amelynek csuklyája és bő szoknyarésze eltakarta rókás jellemzőit, de egyrészt allergiás volt az anyagára, másrészt teljesen lehetetlenné tette az éjszakai sétáját. De amikor nem a ruhája szegélyében botlott meg, akkor egy kőben. De muszáj volt visszamásznia a hajóig, mert ott hagyta a pálcikáit és most nagyobb szüksége volt rájuk mint valaha. Végre elérte a csatangot.

Már-már lehívta volna a csápokat, amikor valami mozgást vélt látni a sötétben.

–          Gis? – kérdezte félénken. Tett egy óvatos lépést hátra, ám bokájához valami hozzáért. Valami ami előbb még nem volt ott. Elakadt a lélegzete és lassan megpróbált megfordulni, de már késő volt.

Mint egy fogó csimpaszkodott bele valami a szoknyájába és elképzelhetetlen erővel rántotta a földre. Rohadt, fasszopó szoknya! – gondolta, miközben a hátára zuhant – Te jó isten, már megint matrózmódra káromkodom…

Ám ezek voltak az utolsó világos gondolatai, mielőtt valami test a két lába között felcsúszott a hasára. A test egy kisebb része, valami nedves gömbszerű nyúlvány át küzdötte magát a mellei között. Enumi kétségbeesetten emelte fel a kezeit, hogy lelökje ezt az izét, de az túl gyors és füge volt.

–          Gis! – kiáltotta kétségbeesetten, de hangja már elfulladt a félelemtől – Chraes! Valaki!

És ekkor jött rá, hogy ez a furcsa állat valójában azaz ember, akin egész nap kísérletezett.

–          Anathup! – kiáltott fel még utoljára teljes hangján, mielőtt a foszladozó ajkak megérintették. Enumi mindenre számított, csak erre nem… A tájon egyszerre csend honolt.

 

Az épülő piramis, a lebegő űrhajó és a palota környéke kedvelt sétaút volt sokak számára a nap folyamán és páran még este is útra keltek. A gyönyörű és misztikus látvány, a sötét és a majdnem teljes kihaltság a település szélén csábítóvá tette az útvonalat. Így az a két férfi is erre jött aznap este, akiknek még csak szikrázott a románca. Tudták, hogy szeretik egymást, de a kivégzéstől való félelem és a másik féltése, mindennél jobban belassította a kialakuló kapcsolatot. Talán pont ez az eseménytelenség vette rá őket, hogy ahelyett hogy összebújtak volna a többi párhoz hasonlóan egy sivatagi bokorban, tovább sétáltak és megtalálták Anathupot.

Egyikük, az ifjabb, Rhotodusz, azonnal felkapta és elrohant vele a palota felé, míg társa, bár fájt az elszakadás, felderítette a terepet, hátha rájön, hogy került ide a szerencsétlen nyomorék. Amit talált több volt, mint kielégítő. Azonnal megfújta Rhotodusztól ajándékba kapott kis sípját és már látta is, ahogy a távolból feléje futnak.

Egy nő feküdt ott.

Egy kutyanő.

A férfi hallott a délben történt eseményekről és sajnálta is, hogy nem volt ott. Ő biztos végzett volna a kutya lánnyal. Mert mondhatnak bármit, a róka akkor is hasonlít a kutyára és ez bűn.

Felkapta a lányt. Valahogy furcsán vonaglott, de még élt.

–          A csók, a csók… Gis, te vagy? – suttogta a némber – A csók az, ami a titok…

–          Hát naná… – mondta a rabszolga – Majd a halál csókol meg téged!

Azzal hátracsavarta a lány kezét és elkezdte rángatni a közeledő tömeg felé. Enumi sikított a rabszolga örömére. Úgy tervezete először a füleit vágja le. És most senki nem jöhet közbe.

 

 

Gisnek félórába telt mire kifigyelte az uralkodó szárny előtt őrködő katonák mozgását egy szikla mögül. Három fal volt, mindegyiken számtalan méretű kaputlan bejárat és mindegyik falhoz jó néhány járőr. A katonák meglepő szabályossággal mozogtak, így egy kis fejszámolás és várakozás után, Gis felállt a rejtekhelye mögül, majd kihasználva a kilenc és fél percenként keletkező biztonsági rést, amikor az adott időben egyik őr sem néz a kérdéses kapuk felé, kényelmes tempóban átsétált a három fal bejáratán, egyenesen a palotáig és ott belépett az ajtón. A sötét folyosón viszont egy pillanatra már elbizonytalanodott. Nem tudta miszerint találja meg Hóruszt, hogy kiverje belőle az igazi Anathup hol létét.

„Ha megölte a valódit” – gondolta a fiú – „akkor…” – de elfojtotta még a megfogalmazódás előtt, sötét és kétségbeesett gondolatait.

Spontán ötlettől vezérelve megcélzott egy jobb oldali ajtót (valójában az ő szobája volt gyerekként mindig a jobb oldalon), ám a második lépése után lövés dördült.

Először biztosra vette, hogy rá lőttek, de aztán mikor a lövés nem ismétlődött meg egy kicsit megnyugodott és a hang vélt irányába indult, egy díszes függönnyel eltakart szoba felé. De még mielőtt odaért volna egy alak lépett ki rajta, karján füstölgő energia ágyúval. A férfi csőre csak egy pillanatra nyílt szét meglepetten, mikor a két madárszem észrevette Gist.

–          Nem számítottam rád ilyen hamar…

–          Viszonylag gyorsan feltűnt, hogy valamiben sántikálsz. – mondta Gis – Kár volt hülyének nézned. Egy ál-Anathupot küldeni…

–          Ál-Anathupot?

–          A csávó semmiféle művészetre nem képes, Hórusz. Azt hitted, hogy ÉN nem veszem észre? Mondd meg hol az igazi!

–          Drága Bilga Més! – nevetett fel az isten – Van ennél nagyobb problémád is. Meghalt a fáraó… A holnapi napon az akadémia egy flottát küldd emiatt. De nektek ugye nincs félni valótok… Csak mert érdekes módon komolyan meglepődtek, hogy már van itt egy hajótok…

Gis még a sötétben is jól láthatóan elsápadt.

–          Ennyire hülye vagy? Azt hiszed nem húzunk el a francba? – kérdezte a főmester kis idő után.

–          Azt. – mondta Hórusz – A szerencséd nekem kedvez. Őrség! – kiáltotta és két nagydarab katona jelent meg Gis két oldalán. – Kísérjétek a fáraójelöltet a szertartás szobában, hogy az elkövetkező fél napot imádságban tölthesse zárt ajtók mögött.

Gist megragadták két oldalról és az egyik őr egy könnyed mozdulattal lecsatolta a fiú energiaágyúját.

–          Kár volt átvenned a helyemet, kölyök… – mondta Hórusz – Jaj, és nézd csak!

Gis Hórusz ujjának az irányába kinézett egy ablakon és a távolban kis lángcsóvát vélt felfedezni. Szörnyű görcsbe rándult a gyomra.

–          Mi az!?

–          Boszorkányégetés. – mondta Hórusz vigyorogva – Bár a katonáim időben jelentettek, sajnos, a betörésed miatt nincs időm ezzel foglalkozni. A jövendő fáraó a legfontosabb. Őrök! – kiáltott Hórusz – Vigyétek!

És a tehetetlen főmestert megragadták és vitték el a hosszú folyosón.

–          Ezt még… Ezt még megbánod! – kiáltotta.

–          Nem hiszem. – mondta Hórusz és elindult az ellenkező irányba boldog lassúsággal – Tudod, az embernek el kell számolnia halála előtt. Az Isteneknek nem.

És azzal elkanyarodott Chraes gyógyító koporsója felé.

–          Még egy maradt… – mormogta elégedetten és beizzította energiaágyúját még egyszer.

 

KÖVETKEZIK: BEFEJEZÉS: AZ ÚJBIRODALOM FÁRAÓI

 

Posted in New generation | Comments Off on Az Óbirodalom virágzása és bukása

Az eltitkolt remekmű

Anathup aznap nem volt ott, amikor a katasztrófa történt. A fáraónak szolgált fel a keleti palotában az Anubisz kutya halálát ünneplő szertartásos ebédhez. Az űrhajó pedig pont dél körül érkezett a piramist építő rabszolgák fölé, így még véletlenül sem láthatta a leszállást, nem hogy testközelből, sem azt ami utána történt. A jármű csészealj alakú, lüktető teste egy pillanatra eltakarta a zenitjén izzó napot, majd lassú ereszkedésbe fogott, míg végül közel tíz méterre közelítette meg a homokos talajt és ott lebegni kezdett. Számítottak az érkezésére valamikor, bár nem ilyen hamar, így amikor a zöld, vaskos indacsápjait leengedte magából a földre, egy szolga már el is rohant Hórusz napistenért. Anathup később nagyon szánta ezt a szolgát, amiért ott kellett hagynia az űrből jött látogatókat, pedig vele ellentétben ez a szolga már tudta miről maradhat le azokban a percekben, ha futás közben visszanézett. A többi ott lévő izzadt munkás, poros arcukat hűsítve az űrhajó kavarta légáramlattól, elhűlve nézték a hatalmas körgyűrűt, közepén egy terem méretű, rögzítetlenül is a helyén maradó üveggömbbel. Mintegy hatalmas, élő medál, olyan volt, magyarázták aznapeste sokan a Anathupnak. Akkor még nem sejtettek semmit. Csak a szokásos – gondolták – Egy űrhajó érkezett Egyiptomba.

Az idősebbek, habár már láttak jó párszor hasonlót és égtek a vágytól, hogy hangosan összevessék tapasztalataikat, akkor délben még nem jutottak szóhoz, a fiatalabb társaiknak pedig szabályosan elakadt a lélegzete, ahogy a három leereszkedő csáp lassan visszahúzódni kezdett. Csodálattal és undorodva figyelték a nyálkás, csuszamlós mozgást.

A munkát felügyelő ostoros tisztviselők kivételesen nem nógatták őket, holott a birodalom vallása szerint a tétlen szolgánál, csak a kutyákat utálták jobban. De most ők is ámulva figyeltek csupán.

Három alak vált láthatóvá lassan az űrcsatang csápjai alól. Először is a balszélen álló fiatal férfi vonta magára a figyelmet, arasznyi, színes fénytüskéktől izzó koponyájával. A hajó főmestere lehetett. Ajkai utánozhatatlan félmosolyra kanyarodtak, ahogy végignézett az őt bámuló kis tömegen. Karján egy apró, vöröses szalamandra rohant végig, a Világlélek egyetlen olyan teremtménye, amely testének sokszorosát is képes lehűteni – csakis ez magyarázhatta, hogy az idegen nem lett rosszul több réteg ruhájában ebben a rekkenő hőségben. Itt még izgatott csodálat hatotta át a tömeget.

A középen álló alak jóval szolidabb és nemesibbnek tűnt fénylő fejű társánál, ahogy elősejlett a visszahúzódó csápokból. Ez a férfi nagyjából egy idős lehetett a másikkal, hosszú, ezüstös ballonkabátot viselt és, mint Anathupnak mesélték, messze ő tűnt a legszimpatikusabbnak az idegenek közül. Arca szabályos volt és pár kóbor fürt kivételével hátrafésült haja látni engedte bölcs homlokát. A legtöbb nő kimondottan jóképűnek találta, csupán a szemében vélt látni némelyikük valami elmondhatatlan fájdalmat.

És ekkor történt a fordulat.

A boldog csodálat azonnal alább hagyott, amint a harmadik alak feje is előtűnt. Amint a csáp vége elhagyta az arcot, a rabszolgák jól eső izgalma, hirtelen félelembe, majd remegő dühbe csapott át. Pedig láttak már jó pár űrből jött vándort vagy képviselőt. Tisztelték, sőt félték is őket. De a tanult tiszteleten egy kettőre úrrá lett valami mélyebb. Egy jelentéktelen szimbólum. A lány göndör, fekete fürtjeiből két vörös rókafül kandikált ki és ahogy a tömeg ellenszenvét érezve, zavartan megmozdult, csípője libbenése egy selymes rókafarkat engedett látni a hátán. Egyértelmű volt, a lány kutya neműek leszármazottja volt. A halálivadékoké. A rabszolgák azonnal hegyes botszerű szerszámaikért nyúltak. A tiszteletteljes fogadásból, egykettőre mészárlás közeli helyzet lett.

Anathup birodalmában, amely bolygójának ez időben a második legfejlettebb térsége volt, ugyan hallottak az emberi génmódosításról, amelyet egyes naprendszerekben gyakoroltak, hát persze, hiszen Hórusz napistennek sem véletlenül volt sólyomfeje, mégsem tudták vallásos tisztelet nélkül nézni a fél lényeket. Isteni hatalmak képviselőinek gondolták őket, őserőknek, amelyet pusztítani vagy imádni kell. A legtöbb állat kedvelt és tisztelt volt, mint a tejet és húst adó tehén, vagy a folyókban úszó ponty, ám a sivatagban dögevő sakál és a hozzá hasonló minden farkasszerű élőlény ösztönös gyűlöletet váltott ki a népben. Ez nem egy olyan információ volt, amit akár a tapasztalt űrutazó is ismer, hiszen ebben a birodalomban a látogatók főleg csak le és felszállásnál töltöttek időt a galaktikus szempontból civilizáltabb palotán kívül a nép körében. Annak az esélye, hogy egy űrutazó ilyen helyzetbe kerül egy volt hatszázhoz. Hatszáz űrutazó évszázadok alatt sem jön a birodalomba, így ha valaki ismerte is volna a nép izzó gyűlöletét a kutya neműek iránt sem tartotta volna megemlítésre érdemesnek a dolgot.

Ami ezután következett, az Anathupnak azt sugallta, hogy élete legnagyobb eseményéről maradt le. Legalábbis akkor még ezt hitte.

 

Enumi érezte, ahogy a tömeg lassan hármuk ellen hangolódik és amit még elképesztőbbnek érzett, hogy ennek a gyűlöletnek ő a gócpontja. Bár elég sok orgazmust okozó koktélt ivott és ettől kicsit szédült és bár még csupán másfél hónapja utazott a Világlélekben égitestről égitestre, mindez elég volt neki, hogy érezze: valami nagyon nem stimmel. A legtöbb bolygón szeretettel fogadták a vándorokat, különösen ha olyan nemesi tag is van köztük, mint Chraes. De láthatóan még egy Marduk rendű arisztokrata sem hatotta meg a tömeget. Itt valami mélyebb vagy szervezettebb dologról van szó – gondolta a lány a rámeredő gyilkos tekintetek között és mint mindig, ha ideges volt, alkoholos pálcikáihoz nyúlt, de erőt vett magán.

„Itt egy probléma van, amit meg kell oldani” – határozta el magát és a függőségtől remegő kezével végig simította az ajkait. Az űrhajó csápjait sajnos innen lentről nem lehet gyorslehívásban alkalmazni, annak pedig, hogy komótosan értük jöjjenek nem sok teteje lett volna érzése szerint. Más megoldás kell. Annyi idő alatt ez a tömeg simán széttépi őket, már ha tényleg ez volt a céljuk. És valószínűleg igen, mert szinte mint egy csapat hipnotizált vallásfanatikus jöttek egyre közelebb.

Gis persze az egész semmit sem vett észre. Fürrenccsel a vállán, aki azért félénke összegubózott gazdája vállán, gondtalanul elindult a tömeg széle felé, ahonnan azonban azonnal visszalökték. Gis meghökkenve rántotta fel a szemöldökét.

–          Ostobák! – kiáltotta és ezzel Enumi komoly ijedtségére megpecsételte a sorsukat – Velem akartok kikezdeni!?

Chraes, mint a villám ugrott a tömeg és Gis közé, de minden gyorsasága ellenére már késő volt, csupán annyit ért el, hogy a hegyes fadorong nem Gist, hanem őt találta el. És azzal, hogy a tömeg leütötte a nemesi ifjat, mintha csak egyenként megsúgták volna az embereknek, nincs visszaút. Lavinaként ömlöttek az idegenekre.

Chraes vérzőfejjel esett össze és hamarosan Gis is megkapta a magáét, igaz ő még fel tudott állni Enumi mellett. A tömeg pedig, átgázolva Chraes mozdulatlan testén a lányra rontott. A galaxis hosszú történetében talán először fordult elő, hogy békésszándékkal érkező legénységet, látszólag minden ok nélkül megtámadnak. Enumi, bízva abban, hogy valami tévedésről van szó, kérdezni akart, de az őt megragadó kezek egy pillanat alatt torkába fojtották a szót. A lányt elrángatták, térdre kényszerítették és arcát egy forró téglához préselték. Enumi sikítani akart, de egy hang sem jött ki a torkán, egy pillanatig azt hitte megfullad a tűzforró portól. Egy rozsdás kés emelkedett a magasba egyenesen a lány feje felett.

Eddigre állt fel Gis. Enumiban egy pillanatig még feléledt a remény.

–          Csak ennyi telik tőletek? – kérdezte a fénylő fejű fiú, ám a következő pillanatban már az ő szava is elakadt.

Az egyik munkás lecsatolta Chraes karjáról az energia-ágyút és rálőtt a fiúra.

– Ostoba… – suttogta Gis.

Emberi vér és testrészek repülte szerteszét.

 

 

–          Jézusom! – kiáltotta Hórusz és nem törődött vele, hogy szolgái mit gondolnak istenük vallási nézeteiről – Ezek a barmok galaktikus inváziót akarnak indítani a bolygónk ellen? Azt a hajót a Francia Akadémia küldte! Ez a Fantázmagor idióták!

Szinte teljesen felállt a rabszolgák által hordozott súlyos trónszéken és apró csőrével, amely emberi hangját akár a tízszeresére is növelhette, minden zajt túlzengő ordibálásba fogott.

–          Elég, agyalágyultak, elég! – kiáltotta – Hát mik vagytok ti állatok!? A sakál nem tépi szét az ellenségeit úgy, mint ti a vendéginket.

A tömeg a hangra azonnal megdermedt, de nem nyitottak utat a főistennek. A rabszolgák messze túlerőben volt a főisten kiséretével szemben. Egyiptomi állt szemben egyiptomival.

– Ez a némber a sakál! – kiáltotta egy felügyelő, aki társaival egyetemben szintén osztozott az idegenek iránt érzett dühben. Hórusz szívesen kivégeztette volna a megszólalót, de figyelmét az említett lány vonta magára, feltehetően a hajó kormányosa, ahogy véres fejjel fekszik egy kődarabon. Hórusz egy pillanatig azt hitte a kavarodásban, hogy a lány nyakából áll ki a munkások egyikének a rozsdás kése, de aztán észrevette a szerencsétlen rabszolgát, akinek a kezét a késsel a lány feje mellett szegezte le valaki. „Istenem, csak add, hogy mindhárman túlélték! Nem tudnánk megakadályozni egy háborút!”

– Ez nem sakál, emberek, hanem róka! Arra pont, hogy vadásznak a farkasok! – üvöltötte fennhangon – Legyetek észnél, megértem az ellenérzéseiteket, de csak nem gondoljátok, hogy a halált szállítják ezzel a fontos űrhajóval? Az akadémiában ne ismernék fel a halált?

Hórusz érezte, hogy szavai hatnak a tömegre, ahogy a nép primitív vallását az akadémiával vonta össze. Az emberek lassan utat nyitottak neki, ám a tömeg közepén csak még szörnyűbb dolgokat látott és egy pillanatra meg kellett állnia a beszédben míg feldolgozta az élményt.

– Ti… – kezdte, de megint elakadt.

Jobbra egy véres test feküdt, arcát teljesen belepte a homok és a tömeg már nem is törődött vele, valószínűleg a kapitány, nemesi öltözékéből ítélve, de nehéz volt megállapítani, mert a a sáros talpak jó párszor átgázoltak rajta. Balra pedig egy adag szénfeketévé fagyott véres hús paca. Az alaknak még kivehető volt előre nyújtott karja és Hórusz legnagyobb megdöbbenésére egy energia ágyú volt szabálytalanul rácsatolva. A bolond szolga elvette az egyik energia ágyút és töltetként a saját test hőjét szívta ki ahelyett, hogy az energiagyűjtő cellákat a nap felé fordította volna.

–          Ennél ti jobbak vagytok! – mondta Hórusz bámulva a hullát, ám ekkor egy alak emelkedett ki a rabszolga mögül, akinek a kezét késsel odaszegezték a rókalány mellé. A férfi össze volt verve, mégis feltehetően valahogy elkűzdötte magát a pilótához és megszerezve a kést, megmentette társa életét.

–          Menjetek csak. – mondta a fénylő fejű idegen és felszegte a fejét – Már ha csak így feladjátok. Csürhe…

„Ez teljesen elmebeteg!?”- gondolta Hórusz rémülten, ahogy a már megnyugodó tömeg egyszerre hördült föl.

A férfi felállt és a leglenézőbb pillantásával mérte végig a nagyjából negyvenszeres túlerőt. Egy pillanatig néma csönd honolt, szinte hallani lehetett a homokszemek egymáshoz koppanását, majd az egyik rabszolga, akinek a keze odavolt szögezve a késsel a kőhöz, felemelte az öklét és hasba vágta az idegent, aki nyomban össze is esett. Hórusz rémülten nyelt egyet. A szolga újra felemelte a kezét, de végül csak legyintett és inkább a másik kezéből húzta ki a kést. Majd felállt és elsétált. Hórusz megnyugvással tapasztalta, hogy a többi szolga, ha lassan és morogva is, de követte. Amint nagyjából feloszlottak, felcserélt küldetett és utasításba adta, hogy kerítsenek három darab fekhelyes gyaloghintót, amivel az idegeneket szállítani lehet.

Miközben a legénységet feltették óvatosan a hintókra, (a lányhoz kimondottan undorral értek hozzá még a katonák is), Hórusz feltekintett az égben lebegő hajóra, majd az összevert idegenekre, különösen a fénylő fejűre.

„Hihetetlen” gondolta „hogy ezek lennének az akadémia megbízottjai.”

Egy pillanatra egy kissé furcsa gondolat ütött tanyát az elméjében, majd gyorsan elnyomta. Pont elég volt egyetlen botrány is mára, nem valószínű, hogy a balszerencsék párosával járnak…”

Azzal felkapaszkodott trónjára és az idegeneket cipelő szolgák kíséretében elindult vissza a palotához.

 

Gis egy szűk, sötét helyen tért magához. Legalábbis amennyire meg tudta állapítani szűk volt és sötét, ugyanis amint kinyitotta a szemét, egy apró, selymes kéz takarta el a tekintetét.

–          Tisztelt uram, lenne szíves még megközelítőleg nyolc és fél percig ájult lenni? – kérdezte egy meleg, női hang és Gis valami puha mocorgást érzett az oldalánál.

–          Sajnos, a tétlenség a legnagyobb ellenségem – mondta Gis megfontoltan – így ezért dupla erőfeszítésembe fog kerülni az engedelmesség.

–          Nos, azon túl, hogy egy koporsó méretű, szűk helyen fekszel…

–          Erősebb vagyok, mint hogy zavarna a klausztrofóbia!

–          És a tested eléggé roncs állapotban van még…

–          De még így is bizonyára szexi vagyok!

–          Sajnálatos módon közlöm, hogy teljesen meztelen vagyok.

–          Nem értem hol a hiba, Hölgyem! – felelte Gis – Ennyire ronda lenne?

–          Közlöm veled, hogy a birodalom legszebb Hölgye vagyok fiam, amit te nyílván zsenge korod miatt nem lennél képes megfelelően értékelni. Láthatóan önimádó hólyag vagy és puszta egóból úgy érezneéd, hogy ki kéne kezdened velem. Amúgy is, ha kérdezzem meg: Hány éves vagy, tizennyolc vagy még kevesebb? Lássuk be, kicsim, túl fiatal vagy még az ilyesmihez!

–          Miért Ön hány éves?

–          Pont elég, hogy tapasztalataim messze meghaladják tieidet, apróság!

–          Mennyi is?

–          Tizenhét! És semmi közöd hozzá!

–          Áh, így már minden világos! Amúgy huszonkét éves vagyok…

–          Hazudsz!

–          Talán…

–          Ott középen nem látszik. Vagy ez a korral csökken?

–          Hogyan!?

–          Te is tök pucér vagy!

–          Nos, lassan azt hiszem ideje lenne feltennem azt a kérdést, hogy miként kerültem egy koporsóba meztelenül, összezárva egy nagyszájú csitrivel?

–          Hol itt a csitri?

–          Szerintem csókolóznunk kéne minimum.

–          A fáraók családja azért építette a több fős gyógyító koporsókat, mondván, hogy az erkölcsi tisztaság úgyis távol tartja az alantas szándékokat.

–          Alantas!? Ezek a fáraók elég hülyék. Te ki vagy amúgy?

–          A fáraó lánya!

–          Áh… Mindent értek. Szóval ezek gyógyító koporsók… És mi lesz a lelki sebekkel?

–          Ha hozzá érsz még egyszer a mellemhez, kivégeztetlek! Hű! Valami rezeg! Asszem mozgunk. Ott lent, mintha feszítenének valamit.

–          Én is érzem lent a feszülést..

–          Nem kedvellek!

–          Te miért kerültél ide?

–          Kiestem az ablakon véletlenül.

–          Csak úgy spontán?

–          Mi van?

–          Sétáltál a szobádban és kiestél csak úgy hirtelen?

–          És ha igen!? Csak nem gondolod, hogy meg akartam szökni?

–          Nem szerintem ki akartál esni.

–          He?

–          Meg akartál sérülni…

–          Mi? Hülye vagy?

–          Ide akartál kerülni a szexi testem mellé!

–          Szolgák!

–          Letelt máris a nyolc perc!?

–          Tökmindegy! Szerintem rajtad már semmiféle gyógyítás nem segít!

 

„Hogy lehettem szerelmes?”

Enumi magányosan haladt a keleti palota folyosóin és igyekezte elkerülni a szembejövő cselédek pillantásait. Legalább egy kapucnija lenne, hogy eltakarja a füleit! Szíve mélyén mindig is idegenkedett a rabszolgaságtól, de amióta ki akarták végezni, azokat az embereket a halálba is szívesen küldte volna. Habár már bizonyos fokig lehiggadt, míg a gyógyító koporsójában lebegett, dühe nem párolgott el a fertőtlenítő gázokkal. Különösen Chraes miatt aggódott, aki még mindig nem tért magához. A felcserek szerint jobban lesz és mutattak néhány primitív röntgen képet (legalább az orvostudomány nem volt több évezredes elmaradásban, csak évszázadosban), de aggodalma, ahogy idegessége sem, nem múlt el. Enumi alig vallotta be magának, de nagyon kedvelte Chraest, jobban mint azt kellett volna vagy szabadott volna. Ráadásul érzelmei, most, hogy a rabszolgák támadása során elvesztette alkoholos pálcikáit extra erővel tört rá. Most minden lelki trükköt kipróbált. Igyekezett emlékeztetni magát, hogy Chraes a kapitánya és Enumi legjobb barátnőjét jegyezte el. Ugyanakkor e-két tény egyike sem bírta jobb belátásra érzelmeit eddig…

„Rusnya vagy lapos és ostoba arcú, ráadásul kezdő alkoholista és őrült is.” szidta magát kétségbeesetten és hiába „Felejtsd már el!”

A lány nagy levegőt vett, végighúzta kezét ajkain, majd amikor az őrt álló harcos biccentésével jelt adott áthaladt a bársonyos függöny alatt és belépett a hatalmas trónterembe. A puritánnak ható terem fehér falai a délutáni enyhébb fény és az apró ablakok dacára is csak úgy ragyogott a világosságtól. A terem szinte teljesen üres volt, a vele átellenes oldalon pár trónszék magasodott Hórusznak, a helyi követnek és a fáraó családjának. A lánya és a felesége között, a legmagasabb trónon ült a fáraó, öreg és megfáradt teste mintha már életében megkezdte volna a mumifikálódást. De szemei még mindig tett vágytól lángoltak és vizslatva méregették Enumit, aki zavartan lesütötte a szemeit.

Enumi mellett Gis álldogált, láthatóan jó kedvűen és mint Enumi egy futópillantásból megállapította az ő sebeit is meggyógyították a koporsókban. „Vajon az ő koporsójában ki lehetett még?” kérdezte magától Enumi „Bárki is az, Gist ismerve, reméljük nem lány és ha mégis nem látjuk viszont…!”

Végig nézett a fáraó családján, majd térdre borult és meghajolt, sorra a trónon ülők felé.

Ezután pár formaság következett, amit Enumi olyan automatikusággal hajtott végre, hogy kimondottan meglepődött, amikor a fáraó a sok betanult üdvözlés után, hirtelen a tárgyra tért.

–          Nos, kedves Bilga Més főmester – szólt az öreg Gishez és hiányos fogazatát kivillantva elmosolyodott ravaszkásan – Most, hogy társa is megérkezett és sajnálatunkat és bocsánatkérésünket igyekeztünk kifejezni egyelőre csak szavakban, kérem árulják el, hogy minek köszönhetjük megtisztelő, ám de korai látogatásukat.

Gis és Enumi egymásra néztek, majd Enumi szólalt meg. (Hálaisten Gis is észnél volt).

–          Had válaszoljak én a kérdésre, felség. – mondta és igyekezett legyőzni a fáraó leplezetlen ellenszenvét, amit a fülei bámulásával fejezett ki – Sajnos közölnöm kell, hogy mi nem a rendszeres, ellenőrző és kapcsolat fenntartó látogatás céljával érkeztünk.

–          Nocsak! – mondta a fáraó elégedetten és furcsa fény csillant a szemében. „Ez az alak akar valamit” gondolta Enumi és kissé zavartabban folytatta. Nagyon hiányolta az orgazmusos koktél pálcikáit.

–          Űrhajónk kapcsolata, eddig tisztázatlan okok miatt megszakadt az anya könyvtárral, – magyarázta – így nem férünk hozzá a művészeti alkotásokhoz. Mint tudják az űrcsatangok a művészet kiváltotta érzelmek segítségével képes tájékozódni a Világlélekben, így ez számunkra azt jelenti, hogy nem tudjuk folytatni felderítő utunkat. Ebben szeretnénk segítséget kérni.

A fáraó megdörzsölte állát. Láthatóan nem ilyesmire számított. Lopva Gisre pillantott és Enumiban erős gyanú ébredt, hogy amennyire irtózik ez a nép a kutyáktól, annyira ragaszkodik a fáraó a Fantázmagor fénylő fejű főmesteréhez. Talán a fáraó a fiúkat kedveli?

– Népünknek a piramisokon, pár ételen és festményen kívül nem sok érzelemrögzítése van. – mondta a fáraó – Ha ezek közűk kell valami, szívesen segítünk Önöknek.

– Nos, – mondta Enumi – nem egészen. A hajónk bár nehezen, de képes bizonyos érzelem vagy lelki mintákat azonosítani és szerencsénkre talált a birodalomban, sőt egészpontosan a palotában egy egyént, akiben meg van az úgynevezett I-sejt.

– Az I-sejt!? – döbbent meg a fáraó – A mi korunkban!?

Enumi megdörzsölte a száját. „Igen” – gondolta – „De ez még semmi, öreg!”

– Igen, az I-sejt. Valaki van itt, aki művészetet képes teremteni. – válaszolta Enumi és élvezte, hogy megdöbbenést tudott kelteni – És ráadásul pont annak az érzelemnek (ez egy fajtája a szerelemnek) a kifejezésére képes, amire nekünk szükségünk lenne.

– Nem tévednek? – kérdezte Hórusz. A mellette lévő királylány ebben e pillanatban, mintha eszébe jutna valami, elvörösödött és lehajtotta a fejét.

– Mi? Tévedni? – kacagott fel Gis megvetően – Én ellenőriztem.

– Ez megnyugtató… – jegyezte meg Hórusz.

– Tulajdonképpen – vágott közbe gyorsan Enumi – elég könnyen felismerhető az Ihlet sejtes lelki mintázat és azt hiszem meg is tudjuk mondani, hogy ki az.

– Ki az? – kérdezte Hórusz és lopva a fáraóra pillantott – Nyílván, igen különleges személy…

– Én… – kezdett el valamit mondani magáról megfeledkezve a fáraó lánya, de aztán mint akinek hirtelen eszébe jut a női szólásszabadságot tiltó illem, gyorsan elhallgatott.

– Nos, ha jól tudom rabszolgaként dolgozik a palotában. – válaszolta Enumi – Elnézést ha tévedek a társadalmi hovatartozását illetően… Ha minden igaz, Anathupnak hívják.

Ahogy Enumi kimondta az utolsó szavakat, jó egy percre csönd lett. A trónon ülő nemesek döbbenten hallgattak. Végül a fáraó szólalt meg nagy sokára, kissé zavartan.

– Érdekes, nem rémlik a neve…

–          Lehetetlen. – mondta Hórusz hirtelen indulattal – Hiszen csak egy rabszolga! Nem igaz?

–          Elemezzük ezt a kijelentést valaki olyan szájából, aki egy istenhez hasonlatossá operáltatta és nevezte magát. – jegyezte meg Gis – Továbbá ma délben is szenzációsan sikerült idomítania a szolgákat. Nyílván sérti az egódat, hogy nem te vagy a kiválasztott.

Hórusznak elállt a lélegzete. Azon kapta magát, hogy az a fiú oktatja ki, akinek nem rég mentette meg az életét, ráadásul az egóról, ő, aki negyvenszeres túl erőben is magára haragította a rabszolgákat. Érezte, ahogy karja lassan megfeszül, de végül sikerült uralkodnia magán. Csak egy kölyök. – gondolta – Csak egy ostoba…

–          Bár kijelentésem valóban befolyásolt talán eddigi, több éves tapasztalatim során, amelyek szerint rabszolgáink ösztönlények, mit sem művészetre képes alanyok, azonban úgy gondolom, hogy megfontolandó a javaslatom és nem hiszem, hogy hozzáértésemet védenem kéne.

–          Akkor miért véded mégis? – kérdezte Gis, de mielőtt folytathatta volna, Enumi közbe vágott.

–          Elnézésüket kérem társam miatt. – mondta és gyilkos pillantást vetett Gisre – Csupán eléggé bizonyos jeleket adtak az eszközeink és szeretnénk segítséget és engedélyt kérni a vizsgálathoz…

És innen Enumi még hosszan folytatta, de érezte, hogy szavai nem érnek el a fáraó fülébe, aki egyre csak Gist figyelte. „Ó, bárcsak Chraes magához térne már!” gondolta Enumi, amikor hirtelen a fáraó felemelte a kezét.

–          Sajnálatosan még mindig nem emlékszem, hogy kicsoda ez az Anathup. – mondta a fáraó – De természetesen, mindenben segítjük Önöket egy feltétellel.

–          Feltételekkel próbálkozik? – kacagott Gis.

–          Fogja vissza magát! – emelte fel a hangját Hórusz – A fáraó itt a legfőbb hatalom.

–          Elnézést kérek a társamért, én… – kezdte Enumi, de a fáraó közbe vágott.

–          Ne kérjen elnézést a társa miatt folyton. Felfogtam, hogy ő ilyenfajta… – mondta és felemelte a kezét. Enumi érezte, ahogy borzongás szalad végig rajta – Tetszik, nagyon tetszik. Kifejezetten uralkodói vonás. Íme a feltételem. Mától ez a fiú itt marad és Hórusz helyére lép.

–          Felség? – döbbent meg Hórusz.

–          A rabszolgák ellen erős akarat kell, láthatóan még a vendégeink ellen is támadtak.

–          De hát felség! – szólt Hórusz – Engem tisztelnek azok a rongyosok!

–          Akkor ez a jövőben változni fog! – felelte a fáraó – Hórusz csend legyen. Te csak egy követ vagy.

–          De felség, ne legyen már őrült! – kiáltotta Hórusz. Nem akarta felemelni a hangját, pontosan tudta, hogy ez badarság, de indulatainak nem tudott gátat szabni. Talán tényleg igaza van a kölyöknek és védeni akarja az egóját.

–          Hórusz… – mondta a fáraó – Te nem vagy Isten.

Azzal felállt és tekintetéve belé fojtotta a szót a tiltakozni vágyókba.

 

–          Mintha nem lennél annyira meglepve… – jegyezte meg Enumi Gisnek, amint lassan sétáltak a folyosón. A lány egyelőre nem tudta mit gondoljon a fejleményekről, kavargott a feje, ezért egyelőre úgy döntött megkeresi Gissel Anathupot és aztán foglalkozik a többivel. Amit azonban nem tudott kiverni a fejéből, hogy a fiú önteltségében fel sem fogja micsoda ellenséget szereztek maguknak Hórusz személyében.

–          Tudod, a fényes egyéniségem mindenhol utat tör magának.

–          Ez akkor is… durva! – mondta Enumi. Igazából sokkal több, mint durva volt, csak éppen még nem talált rá megfelelő szavakat.

–          Annyira nem – mondta Gis és Enumi arra számított, hogy a fiú egy újabb öntelt szólamot fog szónokolni, de tévedett – Nézzük a tényeket: a te róka fülű, halálkutya szereplésed valószínűleg elgondolkodtatta a legtöbb helybélit, így a fáraót is, hogy a génmanipulált testek csak a látszatot takarják és nem a valósággal egyeznek meg. Ez egy olyan figura népszerűségének, aki Hórusz napistenné operálta magát nem tesz jót. Ha te nem vagy a halál, már pedig mivel egy híres hajó pilótája vagy nem lehetsz, akkor ő sem napisten. És hirtelen a fáraó tudatalattija ellenszenvet kezd táplálni ellene, mert végig becsapva érezhette magát. Aztán jön egy magabiztos idegen, aki átengedi neked az unalmas részletek elmagyarázását, hogy csak királyi megjegyzéseket vessen oda. Ugyanez az idegen, megszégyeníti Hóruszt, a Fantázmagor főmestere és jól kijön a fáraó lányával.

–          Kivel jön ki jól!? – döbbent meg Enumi – Csak nem…

–          A fáraó lánya híresen hebehurgya, gyakran megsérül, így nem csoda, hogy a landolás utáni kisbunyó közös koporsóba vezetett minket. – mondta Gis – Az emberi lelkek legalább olyan logikusak, mint a fizikai jelenségek. Már csak azért is, mert a lélek is egy fizikai jelenség. Csak sokan túl bonyolultnak találják végig követni

–          Ez már-már úgy hangzik, mintha az egészet kitervezted volna… – mondta Enumi és kis tiszteletet érzett egy pillanatig társa iránt.

–          Sajnos, bár képességeim alkalmassá tettek volna rá, ez csak utólagos okoskodás. – mondta Gis –  Ezt még én sem jósolhattam meg. A kutyák ösztönös gyűlöletéről például nem tudhattam, sőt a fáraó személyiségéről sem.

–          De Hóruszról tudhatnál! – kiáltotta Enumi – Az a férfi megmentette az életünket és bár nyílván nincs erkölcsi érzéked, attól félhetnél, hogy bosszút áll!

Gis eleresztett egy félmosolyt és beletúrt színesen izzó tüskéibe.

–          Csak irigykedsz, mi?

–          Hibbant vagy! Ezt meg okoskodhatod utólag!

Enumi dühtől izzó tekintettel fordult el és zsebéből elővette a tartalék pálcikáját. Fogalma sem volt milyen erős, jár-e kéjes ájulással, azonnal a szájába tette. Már-már beleszívott volna, de aztán még is kivette a szájából. Tényleg irigykedett, ismerte el. Az érzései káoszában talán pont az irigykedés volt az alapja mindennek. De természetesen nem Gis újdonsűlt posztjára. Valahogy Chraessel kapcsolatban érzett irigységet, de mielőtt megfejthette volna érzéseit egy sólyom sötét szemei néztek vele szembe.

–          Átgondoltam a dolgot. – mondta Hórusz és hangjában nyoma sem volt a megjátszásnak – Bocsássatok meg, hogy túl reagáltam a dolgot. Most pedig elvezetlek titeket Anathuphoz.

–          Mert, ha amúgy parancsolnám nem tennéd meg ugyanígy, mi? – szemétkedett Gis.

Hórusz nagyot sóhajtott.

– Kövessetek! – mondta és elindult egy folyosón, amit Gis és Enumi eddig észre sem vettek. Hosszan mentek lefelé. – A szolgálók szállásához vezet. – magyarázta Hórusz hátrafordulva. Egy folyosóra értek a lépcsősor végén, amely feltehetően a föld alatt volt, csak a folyosó oldalán lévő fáklyák adták a fényt. A föld ellentétben a fenti folyosókkal, poros volt és mocskos. Bár lábnyomok sokasága látszott a földön, senkit nem láttak magukon kívül, pedig hosszan gyalogoltak, amíg egy benyílónál Hórusz végre azt mondta megérkeztek. A volt kegyelt csőrén mintha mosoly játszott volna.

„Csapda?” ötlött fel váratlanul Enumi fejében, de bárhogyan is próbálkozott nem tudta elkapni Gis tekintetét, aki szokásához híven önelégülten nem törődött semmivel. Enumi ezért közelebb lépett Gishez, de Hórusz váratlanul felcsattanó erőteljes hangja megdermesztette.

– Mint említettem – szólt Hórusz – nem hiszem, hogy pont egy rabszolga lenne az a galaxisban, aki képes művészetet alkotni. Állatként nőnek fel, nincs módjuk mély érzéseket magukévá tenni.

Enumi nem tudta, hogy Hórusz hova akar kilyukadni, ezért azt válaszolta, ami természetesen is a nyelvére jött.

–          Nos – mondta – Egy rabszolga is képes lehet az önkifejezésre. Festhet vagy írhat…

–          Valóban? – kérdezte Hórusz és elnevette magát, majd kinyitotta az ajtót. Odabent csak egy alak volt a földön, már ha alaknak lehetett nevezni. – És ő vajon festeni fog vagy írni…

Enumi arca elé kapta a kezét, hogy elfojtsa sikolyát. Még Gis is megrendült.

– Ez egy… – kezdte, de torkára forrt a szó.

A földön fekvő alaknak sem kezei nem voltak, sem lábai. Mint egy széttaposott giliszta próbált előbbre kúszni. Arcáról a bőr foszlányokban lógott lefele.

– Bemutatom Anathupot. – mondta Hórusz gúnyosan – Kérlek tekintsetek el attól, hogy köszönjön. A nyelvét már gyerekkorában kivágták.

Azzal jól eső kacagásra kezdett ismét és ott hagyta a Fantázmagor megdermedt legénységét.

Posted in New generation | Comments Off on Az eltitkolt remekmű

Felvire

Párnapja mikor rendet raktam a nagyim régi cuccai között egy halom gyűrött lapra akadtam, hát unalmamaban begépeltem őket. Adott esetben itt nézhetitek meg: szfe

Posted in Disc zero | Comments Off on Felvire